"Salatü’l-hayr" - Hayır Namazı ( Berat gecesi kılınan 100 rekat )

Berat gecesi 100 rekat namaz kılınır. Her rekatta fatihadan sonra 10 ihlas okuyup iki rekatta bir selam verir yani 50 selam ile ,100 rekat namaz kılarsa çok sevaplar verilir.

DUALAR & İSLAMİ KONULAR - 05-03-2023 19:45

Peygamber efendimiz (sav.) Hz.Ali'ye (radiyallahu anh)şöyle buyurdu: "Ey Ali! Her kim şa'bânın yarı (onbeşinci) gecesinde yüz rekat kılar , her rekatta bir Fâtiha ve on İhlâs okursa , ey Ali! Hangi bir kul bu namazları kılarsa , Allâh-u Te'âlâ , onun için o gece istediği her haceti yerine getirir.
- Soruldu ki ; 'Yâ Rasûlallâh! Eğer Allâh-u Te'âlâ onu şakî (imansız ölecek bir bedbaht olarak) yazdıysa , saîd (imanlı ölecek bahtiyar) kuluna çevirir mi?'
Peygamber efendimiz (sav.) buyurdu ki : "Ey Ali! Beni hakla gönderen Allah-u Te'âlâ'ya yemin ederim ki ; Levh-i Mahfuzda : Felan oğlu felan , şaki kötü olarak yaratıldı ama Allah-u Te'âlâ bu hükmü sildi ve onu saide iyilere döndürdü' diye yazılmıştır
Allah-u Te'âlâ bu (namazı kılan) kuluna , yetmiş bin melek gönderir ki bir dahaki sene başına kadar , onun sevaplarını yazarlar , günahlarını silerler ve derecelerini yükseltirler.
-Allah-u Te'âlâ Adn cennetlerine yediyüzyetmişbin melek gönderir de , onun için şehirler ve köşkler bina ederler , hiçbir gözün görmediği , hiçbir kulağın duymadığı , ağaçlar dikerler. Bu cennetlerin bir benzeri , kullardan hiç birinin kalbinden bile geçemez ki , her bir cennette size tarifte bulunduğum şehirler , köşkler ve ağaçlar doludur. Eğer bu kişi , bir dahaki seneye kadar ölürse , şehit olarak ölür. Allah-u Te'âlâ ona , o gece okuduğu İhlas Süresinin her bir harfine mukabil , yetmişbin huri verir ki , her bir hurînin bir erkek , bir de dişi hizmetçisi bulunur.
Ayrıca ona yetmişbin gilman , yetmişbin vildan (genç köleler , hizmetçiler) , yetmişbin ket- huda (ciddi iş takipçisi) ve yetmişbin kapıcı verir.
- O gece İhlas okuyan herkese , yetmiş şehit sevabı yazılır. Daha önce kıldığı ve daha sonra kılacağı tüm namazlar kabul edilir.
-Anne babası cehennemde bile olsalar , onlara dua ederse , onlar da (sağlıklarında) Allâh-u Teâlâ'ya hiçbir şeyi şirk koşmamışlarsa , Allâh-u Teâlâ onları cehennemden çıkarır da , böylece onlar cennete girerler.
Beni hak peygamber gönderen Allah-u Te'ala'ya yemin ederim ki ; bu kişi , cennetteki makamını , Allah-u Te'âlâ'nın yarattığı şekliyle görmedikçe yahut ona gösterilmedikçe , dünyadan çıkmaz.
Beni hak peygamber gönderene kasem olsun ki ; Allah-u Te'âlâ gece ve gündüzün yirmi dört saatinin her bir saatinde , ona yetmişbin melek gönderir ki , ona selam verirler , onunla musafaha ederler ve Sür'a üfürülünceye kadar ona dua ederler.
Kıyamet günü en kıymetli Ebrar meleklerle haşrolur.
-Allah-u Te'âlâ yazıcı meleklere : 'Üzerinden sene geçinceye kadar bu kuluma hiçbir günah yazmayın ve onun için sevaplar yazın' diye emir buyurur.
-Her kim namazı ve âhiret yurdunu niyet ederek bu namazı kılarsa , Allah-u Teâlâ ona o gece kendi katından büyük bir nasip verir. Allah-u Teâlâ ona rüyasında: otuzu kendisini cennetle müjdeleyen , otuzu ona cehennem azabından eman veren , otuzu onu hata yapmasın diye koruyan , onu da (ondan dünyanın) belalarını uzaklaştıran ve) kendisine düşmanlık edenlere tuzak kuran (ve ondan şeytanın hilelerini uzaklaştıran) yüz melek göndermedikçe , dünyadan çıkmaz." 
(Czekani. Suit el-Leli, 2/58. Gazali, Thy alone d-din 1/203. Zebidi, hafi's säde, 3/425, Abdulkadiri Geylani, el-Gune,1/348-349)
İmam-ı Gazali ve Abdülkadir-i Geylânî (Rahimehumallah) in beyanlarına göre ; bu namaz , rivayet edilen faziletli namazlardandır.
Selef-i salihin bu namazı kılar ve buna : "salatü’l-hayr (hayır namazı) ismi verirlerdi ve çoğu kere bu namazı cemaatle kılarlardı.
Hasan-ı Basri (Radiyallahu Anh)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir.
"Rasûlüllah'ın ashabından otuz tanesi bana : Bu gece bu namazı kılana Allah-u Te'âlâ  yetmiş kere nazar (tecelli) buyurur ve her
 bir nazarıyla yetmiş hacetini görür ki bunların en ufağı , günahlarının bağışlanmasıdır'  diye anlattılar.
(Eb Talib el-Mekki, Kütü'l-kulüb. 1/62)
Kişi dilerse on rekatta , yüz İhlás'la da bu namazı kılabilir.
Zebidi (Rahimehullah) in beyanı vechile ; bu namazdan maksat , İhlás-i Şerif in bin kere okunmasıdır ki bu şekilde eda edilse de 
yeterli olur.
İsmail Hakkı (Rahimehullah)'in, Üftâde Efendi (Kuddise Sirruha) dan nakline göre : "Bu gece, onsekizbin ve daha fazla âlemde Rasûlüllah'a , tüm İlâhi sifatlar tecelli edince , bu nimete şükür için bu namazı kılmıştır.
Ömer ibni Abdilaziz (Radiyallahu Anh) , şa'bânın yarı gecesi bu namazdan başını kaldırdığında , yanı başında nuru semaya bitişmiş yemyeşil bir kağıt buldu ki , onda :
هَذِهِ بَرَانَةُ مِنَ الْمَلِكِ الْعَزِيزِ لِعَبْدِهِ عُمَرَ بْنِ عَبْدِ الْعَزِير
Hazihi beraetu melikil azizi liâbdihi ömerebni abdil aziz
"İşte bu, Melik-i Azîz'den kulu Ömer İbni Abdulaziz'e, cehennemden berat fermanıdır" diye yazıyordu. 
(Ruhul-beyan, 8/402-403)
 Bu namaz hakkında rivayet edilen sevapların çokluğuna şaşılmamalıdır. Zira ihlas-ı Serifin faziletine , namaz içinde ve dışında okunmasının bereketine , elli kere , yüzkere ve binkere tilavetinin kazandıracağı faziletlere delalet eden bir çok hadis-i şerif mevcuttur.
 

Günün Diğer Haberleri