İSLAMİ YERLER

Akşemsettin Türbesi ve Göynük ilçesi

Mehmed Şemseddin 1389 yılında Şam'da doğmuş , 16 Şubat 1459'da Göynük'te vefat etmiştir. Türk Alimi , tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli Türk Tasavvuf tarikatının kurucusudur. Fatih Sultan Mehmet’in hocası , İstanbul fethinin manevi Fatihidir. Türbesi Bolu'nun Göynük ilçesi , Cuma Mahallesi , Gazi Süleyman Paşa Camii’nin avlusunda bulunmaktadır.

Akşemsettin Türbesi ve Göynük ilçesi

                                Akşemsettin Türbesi ve Göynük ilçesi
Mehmed Şemseddin 1389 yılında Şam'da doğmuş , 16 Şubat 1459'da Göynük'te vefat etmiştir. Türk Alimi , tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli Türk Tasavvuf tarikatının kurucusudur. Fatih Sultan Mehmet’in hocası , İstanbul fethinin manevi Fatihidir. Türbesi Bolu'nun Göynük ilçesi , Cuma Mahallesi , Gazi Süleyman Paşa Camii’nin avlusunda bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1464 yılında Akşemsettin Hz. adına yaptırılan Türbesi ,  küfeki kesme taştan yapılma , altıgen planlı olup , kubbe ile örtülüdür. ( Not : Küfeki taşı ; Küfeki Taşı, deniz kabuklarının, çoğunlukla da küçük istiridye kabuklarının oluşturduğu bir istiridye kalkeridir. En önemli özelliği doğadan çıktığı anda her türlü işleme uygun olması ve kolay işlenmesi ; havayla temastan sonra havadaki karbon dioksiti bünyesine alarak sertlik, dayanıklılık ve güç kazanmasıdır. ) Türbe içerisinde , ceviz ağacından yapılmış olan sanduka , ahşap işçiliğinin önemli eseridir. Duvar kenarlarında  sivri kemerli niş içinde dikdörtgen pencereler bulunur. Türbenin kuzeydoğu köşesinde sivri kemerli niş içerisinde alınlığında inşa kitabesi bulunur.
Göynük ilesi ; Bolu ilinin güneybatı kısmında yer alır. 7 mahallesi ve 66 köy barındırmaktadır. 20. yy. başlarına ait Osmanlı Türk evleri ile 137 tane tarihi konut , 21 camii , türbe , çeşme , hamam , kule ve hazire ile toplam da 158 tane sivil mimari eseriyle  "Kentsel SİT Alanı " ilan edilen ilçedir.
Bolu bölgesinde ilk yerleşen kavim " Bebrikler " sanılmaktadır. Bir zamanlar bu bölgeye " Bebrikya " adı ile anıldığı sanılan yöre mö. 8.yy'dan sonra Bithynialıların eğemenliğine katılmıştır. Daha sonraları Roma , Bizans , Osmanlı medeniyetlerine katılmıştır. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık