TÜRKİYE ve DÜNYA

Akyaka Kadın Azmağı deresi ( Azmak çayı ) Akyaka, Muğla

Muğla'nın Ula ilçesinde Akyaka köyünün doğusunda bulunan Gökova körfesine dökülen akarsudur. Azmak kelimesi Ege bölgesinde pınar, dere, çay, gibi akarsular için kullanılmaktadır. Güney Ege bölgesinde Akyaka Kadın Azmağı ile birlikte, Akçapınar Azmağı, Aspat Azmağı gibi benzer yerler bulunmaktadır.

Akyaka Kadın Azmağı deresi ( Azmak çayı ) Akyaka, Muğla

Akyaka Kadın Azmağı deresi ( Azmak çayı ) Akyaka, Muğla
Muğla'nın Ula ilçesinde Akyaka köyünün doğusunda bulunan Gökova körfesine dökülen akarsudur. Azmak kelimesi Ege bölgesinde pınar, dere, çay, gibi akarsular için kullanılmaktadır. Güney Ege bölgesinde Akyaka Kadın Azmağı ile birlikte,  Akçapınar Azmağı, Aspat Azmağı gibi benzer yerler bulunmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen dilekçede şöyle belirtilmektedir "Kadın Azmağı çıkış yerinde suyun debisi 700 L/s’dir. Yaklaşık 1700 metre uzunlukta, kıvrımlı, derinliği bazı noktalarda 6 metreyi aşan, kuzey kıyısında yapılaşmanın görüldüğü, güney yakası ise sazlıklarla kaplı, yer yer yoğun alg topluluklarının olduğu bir akarsudur."
Akyaka Kadın Azmağı çoğunluğu sazlıktır. Günümüzde etrafında bulunan turistik tesislerle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Teknelerle gezinti düzenlenmektedir. Su Kaplumbağası ve Su Samuru ve çeşitli su canlıları yaşamaktadır.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık