DİNİ YERLER

Aziz Nikolaos Kilisesi : Söke, Aydın

Aydın ilinin Söke ilçesinde, Güllübahçe Mahallesinde bulunan Aziz Nikolaos Kilisesi, eski adı Gelebeç olan eski Rum yerleşim yeridir. 1821 yılında buradaki Rumlar Hrıstiyanların değer verdiği azizlerden olan Aziz Nikolaos (Noel Baba )adına yaptırmışlar, bu kilise Anadolu'da yapılan ikinci Aziz Nikolaos (Noel Baba ) kilisesi olduğundan büyük önem taşımıştır.

Aziz Nikolaos Kilisesi : Söke, Aydın

Aziz Nikolaos Kilisesi : Söke, Aydın 
Aydın ilinin Söke ilçesinde, Güllübahçe Mahallesinde bulunan Aziz Nikolaos Kilisesi, eski adı Gelebeç olan eski Rum yerleşim yeridir. 1821 yılında buradaki Rumlar Hrıstiyanların değer verdiği azizlerden olan Aziz Nikolaos (Noel Baba )adına yaptırmışlar, bu kilise Anadolu'da yapılan ikinci Aziz Nikolaos (Noel Baba ) kilisesi olduğundan büyük önem taşımıştır. ( Birincisi Antalya Demre'de bulunmaktadır ) İzmir 2 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 20.05.1992 gün ve 2690 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescili yapılmıştır. 1998 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir. 
Aziz Nikolaos Kilisesi, İki kademeli olarak yapılmış günümüzde sağlam durumdadır. Bir bahçesi bulunmaktadır. Bahçesinde Çan kulesi ve ölen insanlar için Osteofilak ( Kemiklik ) bulunmaktadır. Aziz Nikolaos Kilisesi, yörenin yerel taşlarından ve mermerlerden yapılmıştır. 
Aziz Nikolaos Kilisesi, mübadele döneminde (1922 ) Rumların, Türkler'le yer değiştirmesiyle, Türkler bu kiliseyi 25-30 sene hiç bozmadan Camii olarak kullanmışlardır. Daha sonraki yıllarda ise boş bırakıldığından tahripler olmuştur.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık