İŞARETLER

Balta & definede balta işareti anlamı

Balta, insanoğlu tarafından binlerce yıldır ağaç kesmede, odun işlerinde, kurban edilen veya kesilen hayvanları parçalamada, savaşlarda silah olarak, gösteriş amaçlı seremonilerde kullanılan bir alettir. Tarih boyunca baltanın bir çok çeşidi görülmüştür ama çoğunlukla keskin taraflı bir baş ve bu başa geçirilmiş bir saptan oluşmaktadır. Eski çağlarda baltayı ilk olarak taştan ve sapsız kullanılıyordu. Günümüzde ise keskin taraflı bir baş ve bu başa geçirilmiş bir sap ile kullanılıyor.

Balta & definede balta işareti anlamı

Çift taraflı balta antik Girit dilinde Labriz ( Labrys ) kelimesinde geldiği belirtilir. Greek mitolojisinde tanrının silahı Çift Taraflı Balta "Labris'' olarak inanılırdı. Milas’ta Zeus Tapınağı’nda çift taraflı balta sembolü bulunmaktadır. Çift başlı balta antik dönemlerde, önceleri tanrıçalara yapılan dini törenlerde kullanılmış. Sonraları tanrılara yapılan dini törenlerde kullanılmış. Daha sonraları savaşlarda ve halkın gözünde kahraman olanlara, kahramanlık göstergesi olarak sunulmuş ve hediye edilmiş ve mezarında çift başlı balta motifi işlenmiştir. Sonraki dönemlerde dini kutsal sembol sayılmış ve ibadet yerlerinde, konaklama yerlerinde, köprülerde ve mezarlarda bu sembol kullanılmıştır. 
  Balta işaretin yanında At işareti bulunuyorsa burası Antik Yunan veya Roma dönemlerinde yaşam yeridir. Burası Antik Yunan mitolojisine göre Centaur’ları (üst kısmı insan, alt bölümü at şeklinde olan mitolojik yaratık)  adanan mekan yeridir. Önemli bir sit alanı ilan edilebilir en yakın müzeye belgeli olarak müracaat edilmelidir.
          Definede Balta işareti anlamı
  Balta işareti çok az rastlanılan define işaretlerinden birisidir.  Çoğunlukl eşkiya ve ermenilerin kullandığı bilinsede bazı halktan kişilerde kullandığı bilinektedir. Balta işaretlerinde gömüyü kabartma balta işareti temsil etmektedir.
)) = Balta işareti mimari olmayan bir yerde görüldüğünde ilk önce yapılacak araştırmalar şöyledir. Yakın yerde bir mezar işareti (mezarlık alanı)  aranmalı. Veya bölgede eşkiyanın saklanabileceği magara - in aranmalı şayet bulunursa burada işaret aranmalı, bulunulamazsa o zaman diğer arama yöntemlerine geçilmelidir.
)) = Başka bir araştırma yöntemi : Balta baş işaretine iyi bakılmalı  baltada bir ( . nokta-murç izi) ( - , cizği ) (+ artı) işaret görülürse baltanın yüzü baktığı yönde mezar veya ağaç aranmalıdır. Şayet Baltanın baş işaretinde aranılan işaretler yoksa sap kısmında aranmalıdır, sap kısmındada bulunamazsa o zaman sap kısmı ölcülür 1 cm 1 metre olarak hesaplanır ve önce sapın gösterdiği istikamet ağaç aranılır tabii günümüzde ağaçlar düzenli olarak kesildiğinden işaretli olan ağaçlardan eser kalmaz bu durumda ise işaretimizin ölçüm ile hesapladığımız mesafede önce tamamlayıcı işaret aranmalı, işaret yoksa teknolojiyi kullanarak arama yapılmalıdır. Şayet arama sonuçsuz kalırsa baltanın baş kısmının 4 bir yönünde hesaplanan mesafede arama yapılmalıdır.
)) = Çift başlı (iki ağızlı) balta sembolü nekropollerde ya da nekropollere yakın yerlerde çoğunlukla kayalarda olur. Çift başlı  balta sembolü üst düzey asker mezarı veya kahraman mezarıdır. Kayanın ne kadar yükseğinde olursa o kadar üst düzey sayılır. 

 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık