MÜZELER

Bursa Kent Müzesi

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde Hocaalizade Mahallesi Kültür Sokakta , Heykel Meydanı'nda , Atatürk Anıtı'nın güneyinde , Bursa Valilik Binası'nın yanında yer almaktadır. Koordinatları ; 40°10′56″K 29°04′00″D .

Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi binası 1926 yılında Adliye binası olarak yapılmıştır.  2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle bina Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş , 14 Şubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 
Müze üç kattan oluşmaktadır. 
Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan , Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. 
İkinci galeri ise  “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride ; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır.
1. kattaki “Yaşam ve Kültürüyle Bursa” isimli tematik galeride Bursa’ya damgasını vurmuş isimler, kentin unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri , alışkanlıkları anlatılmaktadır.
Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı , arabacı , nalbant , saraç , semerci , yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır.
Mini konferans ve film salonu olarak kullanılan 50 kişilik “Etkinlikler Salonu” ve atölyelerinin yapıldığı “Eğitim Atölyesi” bulunmaktadır.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık