İSLAMİ YERLER

BURSA ULU CAMİİ GEZİYORUZ

Bursa ili , Osmangazi ilçesi Atatürk Caddesindedir. Koordinatlar 40°11′02″K 29°03′43″D. Bursa'nın en önemli tarihi yapılarındandır. I. Bayezid tarafından 1396-1400 yıllarında yaptırılmıştır. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır.

BURSA ULU CAMİİ GEZİYORUZ

BURSA ULU CAMİİ 
Bursa ili , Osmangazi ilçesi Atatürk Caddesindedir. Koordinatlar    40°11′02″K 29°03′43″D. Bursa'nın en önemli tarihi yapılarındandır. I. Bayezid tarafından 1396-1400 yıllarında yaptırılmıştır. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır. 
Bursa Ulu camii açılışında 4. Padişah Yıldırım Beyazıd , Şeyhül İslam Molla Fenari , Emir Sultan ve yerel halkın bulunmuş. İlk hutbeyi erenlerden olan Somuncu Baba diye bilinen Aksaray'lı Hamidüddin okumuş , ilk vaazı yapmıştır. 
Ulu Cami, dikdörtgen planlı , duvarları düzgün kesme taşla örülüdür. 55 x 69 metre ölçülerindedir. İç alanın toplamı 3.165 metrekaredir. 12 ayak üzerinde 20 kubbe ile üzeri örtülmüş olan caminin , ortasındaki kubbe üstü açıktır , sonradan açık olan alan camla kaplatılmıştır. 
Bursa Ulu Cami'de kündekari tekniği kullanılmış , minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin tekniğinin önemli örneklerindendir. 
Bursa Ulu Camii duvarlarında 19. yy. ve 20. yy.'da bulunan hattatlara ait 192 tane hat levhazı ve duvar yazısı bulunmaktadır. 
Caminin içinde , açık kubesinin altında olan şadırvan , Bursa Ulu Caminin en dikkat çekici yeridir. 16 köşeli havuz , üç çanaklı fıskiyeden sekiz kol halinde dökülen sularla dolarak musluklara dağıtılmaktadır
Doğu kapısı tarafında , imam odasına bitişik , yüksekçe bir yere asılı olan siyah örtü , Kabe kapısı örtüsüdür. Yavuz Sultan Selim , Mısır seferinden sonra Kabe örtüsünü İstanbul'dan gelen yeni örtü ile değiştirir , eski örtüyü Bursa'ya getirip Ulu camiye kendi elleri ile taşıyıp asmış ve Ulu camiye hediye etmiştir. Kabe örtüsü saf altın iplikten üzerine ayetler yazılı olan örtü , asıldığı günden bu güne kadar kararma görülmemiştir. Ançak caminin rutubet almasından dolayı işlemeleri dökülmüş olduğundan ayetler ışık altında okunabiliyor. 
Bursa Ulu Caminin doğu , batı , kuzey yönünde üç kapısı bulunur. Kuzey ve batı yönündeki kapılar yenilenmiş , doğudaki kapı caminin yapıldığı günden bu güne kadar ulaşmıştır. Ahşap kanatları ceviz ağacından yapılmıştır. Günümüzde kapının bazı yerleri bozuk durumdadır. 
Bursa Ulu Camii pencereleri camii cephelerin farklı biçim ve ölçüleri olduğundan pençere ölcüleri değişmektedir. Doğu 2.80 metre, batı 3.10 metre, kuzey 2.40 metre ve güney duvarı ise 2.20 metre olmaktadır.
Yazı Kaynağı ; Bursa Valiliği, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık