Çanakçı nekropolisi (antik mezarlık alanı), obruğun 400 metre kadar batısındaki çöküntü alanda yer alır. Bu nekropoliste, güney kayalık alanda 13 kaya mezarı ve 6 adet kabartması bulunmaktadır. Ayrıca bir mezar evi, bir tapınak tipli mezar anıtı, lahitler, chomosorlumlar ve kaya mezarlar tespit edilmiştir.
Birinci Kadın Kabartması (K1)
Cepheden verilen kadın kabartması (yük. 1.90m) sağ eliyle başının üzerinden geçen chimationunu kavrarken, sol eli ile bel hizasından geçen chimation birikintisini tutar şekilde temsil edilmiştir.
İkinci Kadın (K2) Baltalı Adam (K3) Giysili Adam (K4)
İkinci kadının giysisi chiton ve chimationdan oluşmaktadır. Hem duruş, hem de kumaşların daha kaba kıvrımlara sahip olması ile diğer kadın figüründen ayrılır. Daha basit ve ilkel bir çalışmaya işaret eder. Yas ve üzüntünün ifadesi olan "pudicitia" duruşu sergilenmiştir. MÖ. 1. yy'la tarihlenen mezarların Nekropolisin en erken kabartması olduğu düşünülmektedir.
Klinede Yatan Adam ve Asker Kabartması (K5)
Klinede yatan adam elinde bir kase tutmaktadır. İkonografik anlatımda, kline üzerine uzanmış bir figürün ölmüş olduğunu ve diğer dünyada rahat ve huzur içinde yattığı ifade edilmektedir. Bölgenin teokratik ve asker yönetim biçiminde, yönetimi elinde tutan ailelerin babaları rahip, oğulları ise askerdi. Burada ayakta duran askerin de ölmüş olan yönetici rahibin oğlu olduğunu söylemek mümkündür. MS. 1. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilmektedir.
Anne-Oğul ve Baba kabartması (K6) Bu bir aile kabartmasıdır. Figürler üst üste iki kabartma alanı yaratılarak yerleştirilmiştir. Üstte, niş içinde, iki kolu da chimationunun içine kalmış bir adam betimlenmiştir. Alttaki nişte iki figür betimlenmiştir. Solda genç bir çocuk sağ tarafta ise sağ eliyle başının üzerindeki chimationunu kaldıran kadın betimlenmiştir. MÖ. 1. - MS. 1. yy. arasındaki döneme tarihlendirilmiştir.
Yazı kaynağı : Çanakçı nekropolisi tabelası