İŞARETLER

Deniz kenarında hayvan bağlama yeri ve anlamı

Kocaeli ( İzmit ) ilinde yaptığımız gezi sırasında , sahil kenarınada olan kayalık alanda " çift tarafı oyuk olan " hayvan bağlama taşını gördük. Yöre halkından edindiğimiz bilğiye göre burada bulunan deniz koyunda Osmanlı döneminde bayanların belli bir günlerde plaj ve eğlence olarak kullandıkları mekanmış. Sahil kenarında günümüzde ancak kayık ile ulaşabilinecek in gibi mağaralar bulunmaktadır.

Deniz kenarında hayvan bağlama yeri ve anlamı

Hayvan bağlama taşının tahminlerimize göre plajda bulunan bayanları başkaları rahatsız etmesin diye burada bulunan gözcülere ait hayvanların bağlandığını düşünüyoruz çünkü bu taşların çoğu bölgeye gelen ziyaretciler tarafından kırılmış bulunmaktadır. 

Bazı kişiler bu gibi taşları gördüğünde resimlerini çekip sözde işaretten anlıyanlara gösterdiklerinde , define gruplarına yüklediklerinde genelde yapılan yorumlarda " yakınlarda geçişli odalar var " , " mezar var " , " mağara var " gibi yorumlar yapılsada gerçekte bunlarla alakası yoktur. Her ne kadarda evet aşağıda mağara var ama bu taş ile alakası yoktur. Bu gibi taşları gördüğümüzde burada hayvan bağlandığını bilelim bu hayvanlar ise " kurban edilecek hayvan olabilir " , " çoban hayvanı otlatmak için olabilir " , " gözlem yapan kişiye ait hayvan olabilir ( eşkiya adamı kervan yolunu gözlemesi ) " gibi örnekler çoğaltabiliriz.

Bu taşı gördüğümüzde bize ilk düşen görev bölgede başka işaret aranmalı veya gömü ile alakalı olabilecek yer aranmalıdır , bu yer yakında olur 100 ila 200 metre uzakta olabilir.

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık