TARİHİ YERLER

Dilek pınarı ve Nergis efsanesi - İzmir

İzmir ili , Karaburun ilçesi , Mordoğan beldesinde bulunmaktadır. Efsaneye göre Nergis çiçeğinin kokusu , dünyayı dolaşmaya buradan başladı. Tüm narin görünümüne karşın olanca dayanıklılığıyla her kış Karanburun'u sarıp sarmalayan nergisin kökeni Mordoğan'da , şu anda bulunduğunuz Dilek Pınarı'dır.

Dilek pınarı ve Nergis efsanesi - İzmir

Yunan mitolojisinde güzelliğiyle olduğu kadar çok konuşmasıyla da bilinen peri kızı Ekho , bu özelliği nedeniyle cezalandırılır. Baş tanrı Zeus'un evlilik tanrıçası karısı Hera , Ekho'ya büyü yapar ; artık peri kızı her duyduğunun sadece son kelimesini tekrar edecektir. (Ses Yankısı anlamındaki "Eko" kelimesi de buradan gelir) 

Ekho bir gün yaşadığı ormanda , yakışıklılığı ile dillere destan Narkissos'u görür ve ona aşık olur. Konuşmayı çok istese de tek yapabildiği Narkissos'un son sözlerini tekrar etmektir. Narkissos sıkılıp gider. Kara sevdayla eriyen Akho günlerce ağlar , sonunda kayaya dönüşür.  

Geride sadece sesi , " eko " dediğimiz yankı olarak kalır. Bu duruma çok kızan Olimpos Dağı'ndaki tanrılar , Narkissos'u cezalandırır. Bir gün Mimas Dağıeteklerinde su içmek için nehre eğilen Narkissos , yansıyan güzelliğini görüp kendine aşık olur. Kendini seyrederken hareketsiz kalır. Bu kez günden güne erime sırası ondadır. Ölünce vücudu , bu eski kaynakta nergis çiçeklerine dönüşür. 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık