İŞARETLER

DOMUZ İŞARETİ

Domuz işareti pek bulunmayan ve de son dönemlerde çok sıklıkla sahte sembolleri yapılan işaretlerdendir. Bu işaretin neden sahtesi yaparlar diye sorulduğunda cevabı ise son dönemlerde " işaretle yer alınıyor " " şu işarete bu kadar para " diye ortalıkta lafların dolandığı ortamda " yer satma hevesi " ile birileri tarafından veya yöredeki çobanlar veya yöre halkı tarafından kolay para kazanma arzusu ile dağlarda cihaz ile dolananlardan geçinmek amacı ile yapılmaktadır.

 DOMUZ İŞARETİ

Resimdeki domuz işareti // Almanya'nın Saarland eyaletinde Neunkirchen kasabası , Schauinsland dağı sırtında bulunan Steinbach patika yolu , Kerbacher Loch boğazına gelindiğinde dere kenarında " Domuz " işareti , yapıldığı dönemde yakın bir yerde olan domuz yetiştiriciği olan yerde , domuzları dere kenarındaki göletten su içmesi ve dönmesi için yapılan domuz sembolüdür.

Domuz işareti zor görünen bir işarettir. Domuzun parasıda o kadar değerli ve bulunması zor olandır. Neden zor bulunur denildiğinde ; domuz sembolünün parası çoğunlukla ( %80 ) domuz tulumun içinde olur ,  domuz tulumundaki bulunan kalın tabaka yağ ise dedektör ve diğer cihazların sinyalini deriden içeri geçirmediğinden paranın olduğu yerde dedektör ötmez veya mineral olarak alğılar diğer cihazlar ise taş görünümü veya mineral görünümü verir.
Domuz işaretinin gömüsü çoğu kişi tarafından altında veya kayanın içinde olduğu söylenir ve olduğu yer kazılır veya kırılır. Bu söylenti aslında belgeleri olan kişiler veya bu gömüleri koyanların torunları tarafından kırılması için böyle söylemler yapılmaktadır. Domuz işareti görüldüğünde bu gibi söylemlere kanılmaması gerekir.
Birinci görüş ( belgelere dayanılır - net bilği değildir ) ; Domuz işareti görüldüğünde ilk bakılması gereken yer dere içinde domuz yakalamak için domuz tuzağına uygun bir gölet olan yerdir. Bu göletin üç tarafı domuzların kaçamıyacak kadar yüksek bir set gibi yamaç ve bir yeri suyun akış yönü tarafında domuzların bu gölete girebileçek olmasıdır. Bu gölete eskiden " Domuz yatağı " denirdi. Bu gölete gelindiğinde önce göletteki suyun içinde taşlar mı? var yoksa göletin içi bataklık gibimi yoksa çakıllımı buna bakılır eğer taşlık ise ve bu taşlarda üste kısımda ise taşlar temizlenip araştırma yapılır eğer çakıl veya bataklık gibi ise burada önce cihazlarla sonra demir şiş ile 1 ila 1,50 metreye kadar araştırma yapılır şayet aranan bulunmazsa o zaman gölet kenarlarında mezar veya kasa veya giriş gibi yer aranmalıdır. Şayet aranan gene bulunmazsa o zaman patika yol hem yukarı hem aşağısı iyice takip edilip bu yolda dikili taş veya kaya veya yığma veya başka yer belirleyen işaret aranmalıdır.

İkinci görüş ( belgelere dayanılır - net bilği değildir ) ; Domuz işareti tek ise , domuzun baktığı yönde son noktayı belirleyecek " yığma " , " pınar " , " kare " , " üçgen " , " daire " gibi işaret aranmalı çalışma buna göre yapılmalıdır. 
Üçüncü görüş ( belgelere dayanılır - net bilği değildir ) ; Domuz ve yavruları varsa ; şayet yavrular dağınık halde ise o zaman ana domuzun baktığı yönde yavru sayısınca adımlanır veya bu sayı yavru sayısınca 10 katı kadar mesafede nokta yer aranır. Eğer yavrular ip gibi sıralanmış ise farklı yöne bakan yavrunun baktığı yönde nokta yer aranır eğer yavrulardan birisi bile farklı yöne bakmıyor ise o zaman 5 ile 50 metreye kadar ön veya arka istikamette nokta yer aranır. 
Şunu unutulmamalıdır. Domuz işaretinin parası çok zor bulunur ve günümüzde domuz işaretinin sahtesi çok yapılmaktadır. Ve kayaları domuza benzetilmesi çok yapılan bir davranıştır. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık