MEZARLAR

Edirnekapı Şehitliği ; Eyüpsultan , İstanbul

Tüm şehitlerimize Allah rahmet etsin mekanları Cennet olsun dileği ile onlar için Allah rızası için dua okuyalım.... İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Eski adı Eyüp olan , Eyüpsultan ilçesinde bulunan " Edirnekapı Şehitliği " tarihi bir mezarlıktır. İstanbul'u fethetmek için 1453 yılında Bizans surları önünde savaş esnasında şehit olan Osmanlı askerlerin , " Sır Tekke " ismi ile anılan tekkenin yakınına defnedilmesiyle İstanbul'da ilk müslüman şehitliği olmuştur. Osmanlı döneminde Bayram sabahları camilerden çıkan cemaatler Sır Tekke'de toplanıp tüm şehitlere dualar edilirdi.

Edirnekapı Şehitliği ; Eyüpsultan , İstanbul

Haliç köprüsü ile E-5 karayolunu birleştiren tünel yapımında , tünelin üstündeki bir kısım şehitlerin kabirleri buradan alınıp başka bir yere nakledilmiştir. Zamanla kaybolan Sır Tekke burada olduğu tahmin edilmektedir.
Mezarlığın içerisinde " Necatibey Mezarlığı " adı verilen bölümde eski mezarlar bulunmaktadır. Cevreyolu ile Rami caddesini bağlayan yol yapımında mezarlık bölümündeki mezarlar tahibata uğramıştır. 
Edirnekapı Şehitliğinde ; Osmanlı dönemi şehitler ve normal ölenler , Balkan Savaşı , I. Dünya Savaşı , Çanakkale Savaşları'nda yaralanıp İstanbul hastanelerinde tedavi esnasında şehit olanlar , Osmanlı-Rus Harbi, Balkan Harbi şehitleri, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri şehitleri, Polis Teşkilatı'nın şehitleri, T.H.Y. sivil şehitleri, İtfaiye Teşkilatı'nın şehitleri, Eski Tulumbacılar ve Harp Malul ve Gazileri şehitleri yatmaktadır. 
Edirnekapı Şehitliği 1926 yılında kurulan " Türkiye Şehitlikleri İmar Vakfı " sorumluluğundadır. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık