İSLAMİ YERLER

EŞREFOĞLU CAMİİ / BEYŞEHİR , KONYA

Eşrefoğulları Beyliği döneminde , Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından 1296-1299 yılları yaptırılan Camii ; Orta Asya , Semerkant , Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin , Türkiye'de bulunan bir örneği ve Anadoluda'ki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olarak 46 ahşap sütun üzerinde yapılmıştır. 2012 yılında UNESCO tarafından , " Dünya Mirası Geçici Listesi'ne " alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ve külliye bulunmaktadır.

EŞREFOĞLU CAMİİ / BEYŞEHİR , KONYA

Konya ilinin , Beyşehir ilçesi , İçerişehir Mahallesi'nde bulunmaktadır.

Koordinatları ; 37°41′00″K 31°43′11″D
Eşrefoğulları Beyliği döneminde , Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından 1296-1299 yılları  yaptırılan Camii ; Orta Asya , Semerkant , Buhara  gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin , Türkiye'de bulunan bir örneği ve Anadoluda'ki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olarak 46 ahşap sütun üzerinde yapılmıştır. 2012 yılında UNESCO tarafından , " Dünya Mirası Geçici Listesi'ne " alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ve külliye bulunmaktadır. 
Sedir ağacı kesildikten sonra 6 ay suda ( akarsu ) bekletilip , sütun haline getirilip camii inşaasında kullanılır. Caminin ortasında ki bulunan havuza kış aylarında cami'nin damına biriken kar , çatının ortasında bulunan boşluktan atılıp , ortamı nemlendirilip ahşap sütunların kuruyarak çatlamasını önlenmiştir. Buradaki boşluk 1965 yılında kapatılmış olduğundan bu işlevini yitirmiştir. 
Caminin mihrabı ; 6,17 metre yüksekliği , 4,58 metre eninde olup , çini mozaik ile kaplıdır. Anıtsal bir taç kapısı bulunur. Minberi , ceviz ağacından , oymalı ve çatmalı yapılmıştır. Caminin tavanı renkli kalem işi süslemeleri bulunmaktadır. 
Emir Seyfettin Süleyman'ın ( 1301 )türbesi, caminin doğu duvarına bitişiktir.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık