SAĞLIK

Fesleğen bitkisi

Ballıbabagiller ( 236 cinsi ve 7,280 türü olan , dünya çapında , ılıman kuşaklarda yetişen bitki) familyasına ait bitkidir. Yemeklerde çoğunlukla kullanılır , çay yapılır , sos ve çiğ olarakta tüketilir. Kokusu hoş olduğundan evlerde yetiştirilir. Halk dilinde "reyhan" diye bilinir. 20 ila 40-60 cm boyuna ulaşmaktadır. Rengi açık yeşil ile koyu yeşil arası değişir. Yaprakları 1 ila 5 cm arası değişir ve yumuşaktır. Soğuk ortamı sevmediğinden sıcak ve kuru ortamlarda yetişir. Taze olarak tüketilmesine özen gösterilir.

Fesleğen bitkisi

Önemli Not ; Bilği paylaşımıdır. Hamile olanlar , kronik rahatsızlığı olanlar , alejiye çabuk yakalananlar , düzenli ilaç kullananlar , fesleğen bitkisi kullanmadan önce mutlaka doktora danışıp , doktor onay verirse kullanmalıdırlar. 
                            Fesleğen bitkisinin faydaları

+ = ) "A" vitimini bol olduğundan akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır ve akciğer kanseri tedavisinde yardımcı olur.
+ = ) "C" vitimini deposudur. 
+ = ) "K" vitamini bulunduğundan kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur , kemik erimesini önler.
+ = ) Demir, manganez, potasyum ve bakır mineralleri deposudur.
+ = ) Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
+ = ) Strese , depresyon , sinirliliğe ve uykusuzluğa karşı , 1-2 adet fesleğen yaprağı çiğnendiğinde faydalı olur. 
+ = ) Migren ve baş ağrısı rahatsızlıklarına faydalıdır.
+ = ) Sinüs ve burun tıkanıklığı durumunda bir miktar fesleğen kaynatılıp buharını koklayın.
+ = ) Ağız içi yaralara faydalıdır. 
+ = ) Solunum yolu hastalıklarına , grip , astım , bronşit rahatsızlıklarına , fesleğeni bal ve zencefil ile kaynatıldığında faydalı olur.
+ = ) Balgamın sökülüp kolay atılmasına yardımcı olur.
+ = ) Deri hastalıklarında ve mantar türü hastalıklarda fesleğen suyu faydalı olur. 
+ = ) Böcek , sinek , arı gibi hayvanların ısırıklarında fesleğen suyu kullanılır. Fesleğen kaynatılıp ılık duruma geldiğinde pamuk ile ısırılan bölgeye sürülür. 10 dakika sonra sürülen yer yıkanılır. 
                                                   Fesleğen Çayı yapımı
İki fincan kaynamış suyun içerisine bir yemek kaşığı fesleğen eklenir. İsterseniz nane veya buna benzer ekleyebilirsiniz. Biraz karıştılırıp ocağın altını kapatın , 10 dakika demlendikten sonra içerisine isterseniz 2-3 damla limon suyu ilave edip içilir. 
                                             Fesleğen bitkisinin zararları
Her şeyi ölçülü kullanıldığında faydalı olduğu gibi fazlası zararlı olduğundan , fesleğen bitkide fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına , kanser riski oluşturur , akşam fazla tüketildiğinde uykusuz bırakır. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık