İSLAMİ YERLER

GülBaba Türbesi ; Budapeşte , Macaristan

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan Gülbaba türbesi yüksek bir tepededir. Bulunduğu tepeye Macarca ; Rózsa domb Türkçesi Gül tepe denilmektedir. Türbenin yanına yaptırılan Gülbaba Bektaşi Tekkesi 1686 yılında yıkılmıştır.

GülBaba Türbesi ; Budapeşte , Macaristan

Gül Babanın asıl adı Cafer'dir , doğum tarihi bilinmiyor. 16. yy.'da yaşamış şair , Bektaşi dervişidir. Külahında bir gül bulunduğundan " Gül Baba " , " Gül Dede " denilmiştir. Isparta ili Uluborlu ilçesinin İlegüp köyünde yaşadığı dönemde Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti ile Budin'e gönderilmiş , burada bir tekke kurmuş , Bektaşi hoşgörülüğü ile Budin halkının sevgisini kazanmıştır. 1 Eylül 1541 yılında Budin savaşında şehit olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman katıldığı cenaze namazını 2 Eylül 1541 günü Şeyhülislam Ebussuud Efendi kıldırmıştır. 

GülBaba Türbesini Budin Beylerbeyi Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Sekizgen imarlı olan türbe , bir müddet Şapel olarak kullanışmış , Sultan Abdülaziz 1867 yılındaki ziyaretinden sonra 1885´te türbeye dönüştürülerek mimar Lajos Grill tarafından onarılmıştır. Macar Prof. I. Müller tarafından 1916´da restore edilmiştir. 2. Dünya Savaşı'nda hasar gören türbe Macar hükümeti tarafından 1963 yılında restora edilerek eski haline getirilmiştir. 

Gül Babanın " Miftahü'l-Gayb" , " Güldeste " iki eseri bulunmaktadır.  

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık