TARİHİ ESERLER

Huqoq Sinagogu mozaikleri ; Galile köyü , İsrail

İsrail'in kuzeyinde Galile köyünde toprak altında kalan , arkeolojik çalışmalarla çıkarılan Huqoq Sinagogu mozaiklerİ İncil metinlerinin Greko-Romen sanatını tasvir ediyor. KoordinatlarI 32°53'5"K 35°28'44"D. 4-5 yy'dan kalma Huqoq Sinagogu Mozaikleri 2012 yılında keşfedildi.

Huqoq Sinagogu mozaikleri ; Galile köyü , İsrail

2012yılından beri arkeoloji çalışmaları devam etmektedir. Sinagogun doğu koridorunda 2012 yılında , Samson ( doğaüstü güçleri olduğuna inanılan İbrani efsanevi kahraman ) ve tilkileri tasvir eden bir mozaik (İncil'in Hakimleri 15:4) bulunmuştur. Aynı yıl yaz günlerinde Samson'un Gazze'nin kapısını omuzlarında taşıdığını gösteren bitişik bir mozaik ortaya çıktı (Hakimler 16:3). 2013 ve 2014 yıllarında sinagogun doğu koridorunda bulunan başka mozaikte , ilk İncil dışı hikayeyi tasvir etmektedir. ( Büyük İskender ile Yahudi başrahip arasındaki efsanevi buluşmayı , olabilir ) 2015 yılında ortaya çıkarılan mozaiklerde , insan figürleri , hayvanlar ve putti (kupidler) dahil mitolojik canlılarla çevrili İbranice bir yazı bulunmaktadır.  2016 yılında , ana salon ( nave ) kuzey kısmında bulunan mozaiklerde , İncil'de iki hikaye tasvir edilmektedir ; Nuh'un Gemisi , Kızıldeniz'in bölünmesi , Firavun'un askerlerinin büyük balıklar tarafından yutulması , balığın Yunus'u yutması.
Huqoq Sinagogu mozaiklerinin özelliklerinden biri ; Putti ( genellikle çıplak ve bazen kanatlı , tombul bir erkek çocuk olarak tasvir edilen figür ) mevsimlerin kanatlı kişiliği ve Jonah sahnesinde , harpiler ( dişi başlı kuşlara benzeyen eski Yunan mitolojisinde Thaumas ile Elektra'nın üç kızını topluca belirten isimdir. Siren'lere benzeyen bu kanatlı ifritler , fırtınaların ve ölümün sembolü sayılırlardı ) , Babel Kulesi sahnesinde gösterilen yapım teknikleri gibi eski günlük yaşam hakkında bilgi vermektedir.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık