TARİHİ YERLER

IRGANDI KÖPRÜSÜ ; YILDIRIM , BURSA

Bursa ili , Yıldırım ilçesi , Gökdere Bulvarında bulunmaktadır. II. Murad döneminde , 1442 yılında , Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin tarafından , Hacı İvaz Paşa’nın vakfiyesinde şahit gösterdiği Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırıldığı sanılmaktadır

IRGANDI KÖPRÜSÜ ; YILDIRIM , BURSA

                              IRGANDI KÖPRÜSÜ ; YILDIRIM , BURSA

İlk yapıldığında köprünün üstünde çift taraflı 16 adet olmak üzere 32 dükkanın yapılmış , dükkanlardan biri mescid olarak kullanılmıştır. Köprüyü tek kemer olarak yapılmış , iki yanında ahır ve depoların bulunduğu belirtilmektedir. Çatılarda ahşap kullanılarak , üstü kurşun ile kaplanmış ,  17. yy'da kurşunlar düşmesiyle çatı üstü kiremit ile döşenmiştir. Köprünün iki ucu girişinde büyük demir kapıların bulunduğu ve kapılar geceleri kapatılırmış. 
18. yy'da bir sel baskını köprüye kısmen zarar vermiştir. 1855 yılındaki depremde yıkılan köprü sonradan onarılarak dükkanların üstü açık olarak çarşı olarak kullanılmıştır. 1922'de Kurtuluş savaşında , işgal kuvvetlerin Bursa'dan ayrılırken dinamitliyerek yıkılan köprü , 1949 yılında betonarme olarak onarılarak dükkansız olarak kullanılmıştır. 1988 tarihinde köprü restorasyona başlamış , 2004 yılında tamamlanarak aslına uygun yapılarak hizmete girmiştir.
Yazı kaynağı : Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık