TARİHİ ESERLER

Ağızsız heykeller ; Şahr-e Yeri ( Yanmış şehir ) antik kenti, İran

İran'nın, Erdebil şehrinin, Meshkin Shahr Pirazman köyünün yakınında bulunan Şahr-e Yeri (Shahr-e Sūkhté, Shahr-e Sukhteh, Shahr-i Shōkhta) Yanmış Şehir ya da yanık kent olarak bilinen antik kentte bulunan ve '' Ağızsız heykeller '' adı ile anılan heykeller yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.

Ağızsız heykeller ; Şahr-e Yeri ( Yanmış şehir ) antik kenti, İran

Ağızsız heykeller ; Şahr-e Yeri ( Yanmış şehir ) antik kenti, İran
İran'nın, Erdebil şehrinin, Meshkin Shahr Pirazman köyünün yakınında bulunan  Şahr-e Yeri (Shahr-e Sūkhté, Shahr-e Sukhteh, Shahr-i Shōkhta) Yanmış Şehir ya da yanık kent olarak bilinen antik kentte bulunan ve '' Ağızsız heykeller '' adı ile anılan heykeller yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. 2014 yılında Unesco dünya mirası listesine alınan antik kent 6000 yıldan daha eski halk yerleşim bölgesi olduğu düşünülmektedir. Yapılan arkeoloji çalışmalarında elde edilen bilğiler neticesinde antik kent üç kez yanarak yıkıldığından '' Şahr-e Yeri ( yanık şehir )'' denilmektedir. #Shahr-e Yeri ( #Yanmış şehir ) mö. 3200 yıllarında şehir olarak kurulmaya başlandığında kale, anıtlar, evler, ticaret mekanları, saraylar, prehistorik ( yazının bulunmadığı tarih ) tapınağın  gibi yapılar yapılmaya başlanmış, Megalatik ( Taş  veya kaya oyularak ) mezarlar yapılmıştır. 
Arkeoloji çalışmalarında Demir çağına ait objeler ve Bronz çağına ait heykeller bulunduğundan #Shahr-e Yeri ( #Yanmış şehir ) antik şehrin önemi daha da artmış ve antik kentte İran'lı arkeologlar bulunan heykellerin ağızsız olduğundan dolayı '' Ağızsız şehir '' veya '' dilsiz kent '' diyorlar. Bulunan 280 adet heykellerin 400 hektar yayılmış halde bulunmuştur. Heykellerin ne için yapıldığı ve hangi medeniyete ait olduğu bilinmemektedir.  
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık