TARİHİ ESERLER

Kaptan Mustafa Ekizler Heykeli ; Antalya

Kaptan Mustafa Ekizler , herkesçe çok sevilen ve sayılan Antalyalı eski bir deniz kurdudur. Çocukluk ve gençlik yıllarında iki kez Büyük Atatürk'ümüzün ilği ve iltifatlarına mazhar olup onu teknesinde ağırlama şerefine nail olmuştur. Denizlerin korunmasından , bütün kuşlarla konuşmasına kadar kendine has sıra dışı özellikleriyle kent belleğinde yer etmiş yüce gönüllü bir insandır. Antalya'nın ilk çevrecisidir. Onu Antalya tarihine , doğasına ve insanına sahip çıkan saygın kişiliği gelecek kuşaklar için güzel bir örnek olacaktır.

Kaptan Mustafa Ekizler Heykeli ; Antalya

Kaptan Mustafa Ekizler bu limanda , 1919-21  İtalyan işgalini , Türk-Yunan Mübadelesini yaşamış , 2. Dünya Savaşında Fransız St Didier Gemisi İngiliz uçaklarınca batırırken iskeleye giren bir torpil onun büyük teknesini havaya uçurmuştur. Hayatının sonuna kadar İskele Camisinin hamisi olmuş , onun tamir ve bakımına katkıda bulunmuş , camiye müezzin atanmadığı zamanlar da ezanları minareden bizzat kendisi okumuştur.
1905 yılında Antalya'da doğan bu güzel insan 1 Mart 2001 yılında 96 yaşında aramızdan ayrılmıştır. Bu camiden son yolculuğuna uğurlanırken Antalya'nın bütün kuşları onu yine yalnız bırakmamıştır. 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık