MALZEMELER
BÖREK İÇİN
3 adet yufka
İÇ HARÇI İÇİN
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
2 adet soğan
400 gr dana az yağlı kıyma
karabiber
pul biber
kimyon
toz acı biber
tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı su
SOSU İÇİN
1 adet yumurta
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı elma sirkesi
tuz
Üzerine sürmek için yarım çay bardağı ayçiçek yağı
YAPILIŞI
İç harç yapılışı ; için soğanı küp küp halinde doğradıyıp ayçiçek yağı ile tavada kısık ateşte pişirmeye başlayın. Hafifçe pişirdiğiniz soğanlara kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma iyice renk alınca, baharatları, tuzu, şekeri ekleyip karıştırın. 3 dakika da bu şekilde kavurun. Suyunu da ekleyin ve orta-kısık ateşe suyu çekene kadar pişirin. Yaklaşık 5 dakika içerisinde tüm suyu çekecektir. Ardından soğuması için iç harcı ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
Sosunu hazırlamak için ; yumurta, süt, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, yoğurt, tuz ve sirkeyi küçük bir karıştırma kabına alın. Çırpıcıyla birleşene dek karıştırın.
Yufkaları yarım ay olacak şekilde ikiye kesin. Yarım ay şeklindeki bir yufkayı tezgaha alın. 3-4 yemek kaşığı sostan üzerine gezdirin. Yufkanın geniş tabanına da soğumuş olan kıymalı harçtan dizin. Kenarlarından 2-3 cm içeriye katlayın. Ardından geniş kenarından başlayarak çok gevşek olmayacak şekilde yufkayı rulo halinde sarmaya başlayın. Toplamda 6 adet uzun rulo elde etmiş olacaksınız. Rulo yufkaya şekil vermek için kendi etrafında dolayın. Yağlı fırın tepisine aralık bırakarak yerleştirin. Kalan sosa yarım çay bardağı ayçiçek yağı karıştırın ve böreklerin her yerine güzelce sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece pisirin.
Afiyet Olsun
KIYMALI KOL BÖREĞİ
Ömer Palabıyık