İŞARETLER

Kuyudaki su , ayak işareti

Sakarya ilinde yaptığımız gezide , eski bir kilise olan alana ve eskiden beri bulunan ve günümüzde de kullanılan mezarlık alanına geldik. Cevrede yaptığımız gözlemlemelerde tarlalık alan bölgede yapılış tarihi bilinmeyen , kuyuyu andıran su çıkan yere geldik. Bu gibi su çıkan yerler ülkemizde çok var bazıları yok edildi , bazıları harabe edildi , bazıları ise halen kullanılmaktadır.

Kuyudaki su , ayak işareti

                                              Youtube videosu   

                     https://www.youtube.com/watch?v=IBMS3Bk7NHc

                                            Tiktok videosu 

 https://www.tiktok.com/@user5830570288135/video/7217297118275423494?lang=tr-TR

 

Kuyuyu incelediğimizde , dörtgen ve kesme sıralı taşlarla yapıldığını gördük. Güneybatı yönünde olan kilise ile mesafesi 500 metre veya biraz daha fazla olasılığı var. Kuzeyinde , doğuya akan bir ufak dere görülmektedir. 
Bu gibi kuyular görüldüğünde önce cevre detaylı gözlemlenir. İşaretler ve önemli yerler aranmalıdır. 
Yöre çobanlarından edindiğimiz bilğiye göre ; Kuyunun su dolu olan yerde , taşın alnında "hac" işareti olduğunu görenler olmuş , ama bizler görmedik. Kuyunun derinliği için bir uzun ince dal soktuğumuzda , kuyuda çamur olduğunu belirledik , uzattığımız dal sonuna kadar gittiğinden derinliği bilemiyoruz. 
Hac sembolleri kutsal sembollerden olup , bölgede kilise olduğundan buranın kiliseye ait su alınma yeri olduğunu karar verdik. 
Kuyunun önünde ayak işareti gördük. Ayak işaretleri  "tanrısal" işaretlere girmektedir. Medeniyetlere göre kullanım ve yorum farklı olur. 
Ayak işareti anlamı ; gördün ileriye git orada yer veya işaret ara , denilebilir. Altında veya yakınında mezar var , denilebilir. Altında veya yakınında , değerli gömü var , denilebilir. Altında veya yakınında , giriş veya mahsen var denilebilir.
Bizim burada kararımız ; bölgede kilise olduğundan ve eskiden suya önem verildiğinden ve "arınma" ayinleri su ile yapıldığını düşündüğümüzde buranın "Kutsal su" olduğunu karar verdik.

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık