MÜZELER

NECMİ İĞE EVİ ETNOĞRAFYA MÜZESİ - EDİRNE

Edirne ilinin merkezinde Mimar Sinan caddesinde bulunmaktadır. Edirne’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesine bağlı Trakya Kalkınma Ajansı'nın restorasyonu tamamladığı Edirne Valiliği tarafından müzeye cevrilen Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Temmuz 2021 yılında yapılan törenle hizmete açıldı.

NECMİ İĞE EVİ ETNOĞRAFYA MÜZESİ - EDİRNE

NECMİ İĞE EVİ ETNOĞRAFYA MÜZESİ - EDİRNE
Edirne ilinin merkezinde Mimar Sinan caddesinde bulunmaktadır. Edirne’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesine bağlı Trakya Kalkınma Ajansı'nın restorasyonu tamamladığı  Edirne Valiliği tarafından müzeye cevrilen Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Temmuz 2021 yılında yapılan törenle hizmete açıldı. 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı konuşmada ; “Hamdolsun, ülkemizin her bir güzide şehrini yeni yatırımlarla, yeni projelerle buluşturmanın gururu ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Pandemi sürecinin hafiflemesiyle son bir aydır, yoğun bir şekilde, Batı Karadeniz, Marmara ve Güneydoğu illerimizde biten projelerimizin açılışlarını yaptık, yeni projelerimizin temellerini attık. Ülkemizin gündemini yatırım, istihdam, üretim ve kalkınmada tutmak için çok daha büyük gayret gösteriyoruz. Batıya açılan kapımız Edirne’deyiz. İstanbul’un fethinden önceki 100 yıllık dönemde Osmanlı’ya başkentlik yapan bu güzel şehir, tarihiyle, kültürüyle ve ekonomik potansiyeliyle bizim için çok kıymetli. Tarihin seyrini değiştiren İstanbul’un fethinin planları burada yapıldı. Osmanlı mimarisine dair pek çok yenilik ve ilklerin uygulandığı Edirne, dünya medeniyet tarihine eşsiz eserler armağan etti. Meriç ve Tunca nehirleri üzerindeki zarif köprülere, Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’ne ev sahipliği yapan Edirne medeniyetlerin kesişme noktası. Öyle ki, İstanbul ve Ankara’dan sonra en fazla müze ziyaretçisi Edirne’de. Açılışını yaptığımız “Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi” de Edirne’mizin bu potansiyelini daha da üst noktalara taşıyacak. Müze içerisinde geçmişten günümüze yöre insanımızın kültür, inanç ve sosyal yaşam biçimini ortaya koyan yüzlerce eser sergileniyor. Geleneksel yaşama ait birçok etnografik örneğin bulunduğu müzemiz adeta geçmişi bugüne getiriyor.” Dedi.
Necmi İğe Evi Etnografya Müzesinde 17. - 18. yy. Rumeli ve Balkan düğün adetlerinin canlandırıldığı balmumu heykeller bulunmaktadır. Kız isteme, kına gecesi , damat tıraşı , düğün alayı , kurşun dökme sahnesi , ailece yenilen yemekler ile daha bir çok bölüm sergisi bulunmaktadır.
Neci İğe Etnografya Müzesi'nde nikah merasimleri ücretsiz olarak yapılmaktadır.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık