MÜZELER

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi ; Kuşadası , Aydın

Aydın ili , Kuşadası ilçesi , Davutlar mahallesi , Atatürk caddesinde bulunmaktadır. Emekli öğretmen Hasan ve Gürsel Tonbul çifti 30 yıl boyunca gittikleri yörelerden , eski dönemlerde zeytin ve zeytinyağının kağnı ve at arabaları , develer , traktör ile nasıl taşındığı anlatılıyor. zeytin ve zeytinyağının nasıl işlendiği taş , tahta , mengene , makine ile görsel sunum yapılmış , zeytin ve zeytinyağının saklandığı küpler , şişelere ait eserleri sergilendiği müze yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı oldu. Müzede İyon döneminden , günümüze kadar bir çok eser bulunmaktadır.

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi ; Kuşadası , Aydın

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi üçbin metrekare bir alana inşa edilmiştir. İçindeki bölümleri tarihsel sıralamaya göre dizayn edilip , mankenler ile canlandırma yapılmaktadır. 
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi birinci bölümde ; orijinali Urla’daki Klozemenai’da bulunan zeytin ve zeytinyağının işliğin çalışma ve işleyiş düzeninin kobyası burada görsel sunulmuş. 
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi ikinci bölümde ; eski dönemlerden , günümüze kadar zeytinyağı üretiminde kullanılan araç ve gereçler sergilenmektedir.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi üçüncü bölümde ; zeytinyağını geceleri aydınlatmada kullanmak için kandiller ve fenerler sergileniyor. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık