.
Fransız ve Rus donanmalarının Navarin'de Osmanlı-Mısır donanmalarını yakmalarını protesto eden Osmanlı padişahı II. Mahmut Rusya'yla yapılan Akkerman Antlaşmasını iptal eder ve Çanakkale Boğazı'nı Rus gemilerine geçişine kapadı. Bu anlaşmanın iptal edilmesini Ruslar savaş sebebi olarak görür.
1828'in ilk aylarında Rus komutanı Petro Wittgenstein komutasındaki ordu, Osmanlı toprağı olan Bükreş'i ele geçirir. Rus çarı I. Nikolay Tuna nehrini geçerek Varna kalesini ele geçirir. Kışın başlamasıyla Ruslar Besarabya'ya çekilirler. 7 Mayıs 1829'da Rus ordusu 60.000 askerle tekrar saldırıya geçerek Silistre'yi kuşatır, II. Mahmut 40.000 kişilik bir orduyu yardıma gönderir. Osmanlı ordusu, Rus ordusuna yenik düşer ve Ruslar 19 Haziran'da Silistre'yi teslim alırlar. Rus ordusu daha sonra 2 Temmuz'da Burgaz'ı ve Sliven'ide teslim alırlar. 28 Ağustos'ta Edirne'ye kadar ilerleyen Rus ordusunu gören Padişah II. Mahmut 14 Eylül 1829'de Rusların bu ilerlemesini durdurmak için Edirne Antlaşmasını imzalamak zorunda kalır.
Öte yandan Kafkas Cephesinde İvan Paskeviç komutasındaki Rus ordusu 17 Ağustos 1828'de Ahıska'ya girer. Oradanda Ardahan, Posof, Erivan, Kars ölgeleri Rusların eline geçer. Ruslar 27 Haziran 1829'da Erzurum'u ele geçirir. General Burtsov komutasındaki 5 piyade bölüğü Bayburt'a yola çıkar ve Hart Köyüne (Bugünkü Aydıntepe) Ruslar girer ve mahalli milislerce çetin bir savaş yaşanır. Ruslar kazanamıyacağını anladıklarında başta Bayburt Kalesi olmak üzere bölgede geri dönülmez bir yıkım bırakırlar.
Sonuç olarak Osmanlı-Rus Savaşında, Ruslar istediği sonuçları almışlar. Balkanlarda Edirne'ye Kafkaslarda Gümüşhane'ye kadar olan bölgelerde hakimiyeti sağlamışlardır. Rus ordusu - Osmanlı ordularını hem Balkanlarda hem de Kafkaslarda mağlup etmiştir.