İŞARETLER

Oyuk taş ile cevresi ve Oyuk işareti anlamı / Bursa görseli

Bursa ilinde yaptığımız doğa yürüyüşünde karşılaştığımız içi oyuk taşı resimledik.

Oyuk taş ile cevresi ve Oyuk işareti anlamı / Bursa görseli

Bursa ilinde yaptığımız doğa yürüyüşünde karşılaştığımız içi oyuk taşı resimledik.

Taş üzerinde veya alın kısmında olan oyuklar çoğunlukla eski mezarların üzerinde veya yakınında karşılaşılmaktadır. Oyuk şayet yumruk büyüklüğünde ve 3-5 cm derinlikte ise bu mezar sembolüdür. Bu mezar taş mezarı olur ; oda tarzı mezar olur ; Küp mezar olur ; taşa oyulmuş kavanoz büyüklüğünde olabilir içi sadece ölü yakıldıktan sonra konulan ölü külü olabilir. Oyuk sembolü olan mezarlarda çoğunlukla pek değerli hediye çıkmaz ama şayet taş mezar ise mezarda 3-5 hediye tarzı bir obje olabilir. Oyuk sembolleri değerli obje sembolü değildir. Oyuk gördük hemen heveslenip rüyalara dalmamak gerekir. İlk yapılması gereken teknolojiyi kullanıp araştırma yapmaktır. 

Oyuk sembolleri bazen de mübadele zamanında giden gayrimüslimlerinde emanetleri bir yere gömdüklerinde yakınına veya üzerine oyuk işareti yaparlardı. 

Eski taş ocaklarında taştan küp tarzı veya kullanım esyası yapmak için taşlar oyuluyordu bazı taşlar işlenmesi tamamlanmadığından da oyuk kalabiliyor bu durum çoğu araştırmacının aklına gelmediğinden boşa çalışma yapmış oluyor. 

Bazı Taştaki oyuk işareti ise tarihi yol kenarlarına, yolu belirtmek için  uyarı bayrak veya taş veya ağaç dikildiğinden dolayı ve zamanla bu dikilen yok olduğundan dolayı bu oyuk kalıyor.

Bazı Taştaki oyuk işareti eskiden ekilen tarlaların, tarla sahiplerinin , tarla sınırını belirtmek için yapmış oldukları oyuklardır.

Bazı Taştaki oyuk işareti eskiden o yörede yaşayan ailelerin hububat veya nebati dövdükleri veya ezdikleri oyuklar olmaktadır.

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık