İŞARETLER

Oyuk ve açılmış taş mezar yeri

Burada gördüğümüz açılmış bir taş mezarın giriş kısmının hemen üzerinde olmasıdır.

Oyuk ve açılmış taş mezar yeri

Bu gibi oyuk sembolleri antik çağda mezar üstlerine veya mezarın yakın bir yerindeki kayaya yapılırdı. Bu semboller sadece antik çağda değil uzun yıllarca kullanıldı. Burada gördüğünüz sembol bir taş mezarın ( Dolmen mezarı ) üzerinde görülmektedir.

Bu oyuk ve oyuğun bulunduğu yer burada eski inanışlarda tanrılar diyarına giden kişi için veya tanrılaştırılmış kişi için belirli günlerde yapılan ayin ve ayin esnasında kesilen kurbanın kanının konulduğu ve de ikram için yiyecek konulduğu sunak yeridir.

Şunu da unutulmamalı ve çok dikkate alınmalıdır. Mezar sembolü olan bu gibi oyuklar büyük bir kayanın üzerinde olmalı ve gökyüzüne bakar durumda olmalıdır. Her gördüğünüz bu gibi oyuklar mezar sembolü değildir, Arazide sabit normal bir taş üzerinde veya gelişi güzel sabir olmayan bir taş üzerinde bu gibi oyuk ve gördüğünüz oyuk derin ise bunu eskiden veya yakın dönemde hayvanlarını sulamak için çobanların yaptığını biliniz, bu durum bazen araştırmacıları yanıltıyor ve yanlış yönlendirme yapılabiliyor. 

 

ÖNEMLİ AÇIKLAMA : Bu gibi oyuklar sadece mezar anlamındadır. Değerli gömü sembolü değildir. Bu tür mezarlar içerisinden değerli bir obje veya maden pek çıktığı görülmemiştir , bu gördüğünüz yerde de çıkmayaçak anlamına gelmiyor. Bu konuyu bilin ve ona göre araştırmanızı yapınız.

Bazı bu gibi oyukların olduğu yerde sadece ölü külü olan mezar ile de karşılaşılmaktadır.

 

Arazide karşılaştığımız işaretlerde öncelikle nefsimizin istediği gibi düşünmemektir. Sağlam bir araştırma yapılmalıdır. Araştırmalarımızda Teknolojiden faydalanmalı ve bu araştırma için uyğun teknoloji cihazı kullanmak şarttır. Basit yöntemlerle yanıltıcı düzeyde araştırma yapılmamalıdır. 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık