Sürülerin ve çobanların Yunanlı tanrısı Pan, Arkadialılar'ın (Arkadyalılar) çoban tanrısı Hermes ve Dryops'un oğlu, bazıları tarafından Hermes ve Penelope'nin oğlu, bazen ise Zeus ve Hydreis (Hydra) veya Zeus ile Kallisto'un oğlu olarak tanıtılmaktadır. Hemoros yazınında tüm tanrıları neşelendirir ve bu nedenle ona "bütün" anlamına gelen "Pan" ismi verilmiştir. Pan doğumundan sonra çok çabuk şekilde büyümüştür ve annesi onun bu halini gördüğünde korkuyla kaçmıştır. Ancak Hermes onu, Özellikle Dionysos'a ve diğer tanrıları eğlendirmesi için Olympos'a tanrılar dağına götürmüştür. Erken dönemlerde sadece Arkadialılar'ın (Arkadyalılar) tanrısı olan Pan, zaman içinde tüm Ege dünyasına yayılmıştır. Sürülerin tanrısı olan Pan, hem vahşihemde evcil hayvan sürülerini son derece ciddi biçimde korurken, aynı zamanda bir avcıdır ve avcılar başarı ve başarısızlıklarını ona borçludur. Kırsal hayatta bağlantılı olan her şeyin tanrısı olarak, müziğe düşkündür ve kaval veya kendi ismiyle anılan syrinx (Sirinks ; uzunluklarına göre yan yana dizilmiş yedi kamıştan oluşan bir tür Pan flüttür) çalar. Pan tasvirleri şehvetli ve farklı vücut cizgileriyle ön plana çıkar. Pan boynuzlu, küçük ve kalkık burunlu, keçi ayaklı ve bazen keçi başlı tasvir edilirken, bazı tasvirlerde dans eder biçimde betimlenmiştir.
Pan heykeli : Genç Helenistik ve Erken Roma dönemi (M.Ö.200-M.S.150) tarihlendiriliyor.
Kristalli beyaz mermerden yapılmadır. Boyu; 112 cm. Eni; 41 cm. Baş yüksekliği; 25 cm.
Çıplak vaziyette, Keçi boynuzlu, keçi kuyrukludur. Baş,gövde,bacak ve kollara ait dört parçadan oluşmuştur. Omuzlarından başlayıp göğüs üzerinde bağlanan ve sol kalçaya dek inen bir keçi postu bulunur. Kolları ve dizden aşağı kısmı yoktur. Baş, boyundan kırılarak gövdeden ayrılmış. Saçları iri dalgalar şeklinde barok bir görünümdedir. Başın arka yüzündeki saçlarda basit bir işleme görülüyor. Saçların üzerinde ince bir bant bulunuyor. Alnının üstünde iki adet küçük keçi boynuzu var. Alnında ve boynunda keçi tüyleri görülüyor. Yassı bir burnu vardır. Dudakları arasında dişleri görülüyor. Heykelin kulaklarının üstü sivri bir şekildedir. Baş sağa dönüktür. Kollar omuzdan kırıktır. Göğüs ve karın adaleleri belirtilmiş. Sol bacağı kasığının hemen altından kırılmış vaziyettedir Sol bacak düz, sağ bacak, dizden hafifçe bükülerek öne doğru atılmıştır. Sağ bacak üzerinde görülen keçi tüylerinden,heykelin dizlerden aşağısının keçi ayağı şeklinde olduğu anlaşılıyor.
PAN HEYKELİ, AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ
Pan heykeli ; 23. 09. 1975 tarihinde Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Yağdere mahallesinin, Atça-Yağdere Köyü, Cenk Avlusu bölgesinde, su yolu kazısı sırasın da çıkarılmıştır.

Haberin Galerisi : PAN HEYKELİ, AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ
