İSLAMİ YERLER

Tapduk Emre Hz. Türbesi ; Nallıhan , Ankara

Ankara ilinin , Nallıhan ilçesi , Emremsultan mahallesindedir. Ünlü Türk mutasavvıflarındandır.13 . Yüzyılda yaşayan Tabduk Emre Hoca Ahmet Yesevi' nin (1093-1166) müridi olup ,Orta Asya 'dan gelerek Anadoluda Sakarya vadisinde Emrem Sultan Köyü ( Karanlık dereye ) yerleşen Alperenlerin ulularındandır.

Tapduk Emre Hz. Türbesi ; Nallıhan , Ankara

Mevlana ,Ahi Eren,Hacı Bektaş Veli'nin , Yunus Emre 'nin hocası olan Tabduk emre Anadolu' da Türk kültürünün temelini atan ve inançta birliği sağlayan devrin manevi büyüklerindendir. Tabduk Emre yerleşdiği Sakarya Vadisinde bir dergah kurarak çiftçilik ve hayvancılık yapmış ve burayı üretim merkezi haline getirmiştir.Yunus Emre gibi birçok mürid yetiştiren Tabduk Emre hoşgörülü ve sevgi dolu bir insan olup burada yapılan türbede yatmaktadır.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan 6X6 kare olan mekana sahip Türbede 6 sanduka yer almaktadır.Ortada en büyük sanduka Tabduk Emre Hazretlerine ait olup , diğer sandukalarının eşi ve 4 çocuğuna ait olduğu bilinmektedir.Türbe giriş kapısı üzerinde okunamayan 4 satırlık bir kitabe bulunmaktadır.Türbenin orijinal ahşab kapısı 1997 yılından beri Ankara Etnoğrafya müzesinde sergilenmektedir.Türbenin dış duvarlarında yer yer devşirme malzeme kullanılmış olup 1954-1958,1991ve 1999 yıllarında restorasyon görmüştür. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık