TÜRKİYE ve DÜNYA

Tınaztepe mağaraları ve Astım hastalığı tedavisi

Konya'nın Seydişehir ilçesi Gidengelmez dağlarının eteğinde yer alan 22 km uzunluğunda olan Tınaztepe mağaraları dünyanın üçüncü büyük mağarasıdır. Mağaranın günümüzde gezilebilen bölümü 1580 metredir. Koordinatları 37°15′53.3″K 31°55′36.2″B . Mağaranın son bölümündeki 64 metrelik iniş dışında ,tamamen yatay özelliğinde bir mağaradır. İç kısımlarda taban ile tavan arası yükseklik farkı 65 metreye kadar çıkan mağaranın 230 milyon yıllık bir süreçte oluştuğu tahmin edilmektedir.

Tınaztepe mağaraları ve Astım hastalığı tedavisi

1968 yılında Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından bulunan mağaranın astım hastaları için doğal tedavi ortamına sahip olduğu belirlenmiştir. 
1970 yılında Alman araştırmacı Reinhold Messner ve arkadaşları mağaranın Fasıl boğazı ve irtibatlarını keşfederek , yer altı göllerinin 22 km. uzunluğunda olduğunu tespit etmişlerdi. 
Mağaranın tavan ve yanlardaki çatlaklardan sızan kar ve yağmur sularının oluşturduğu travertenler , sarkıt - dikitler ve suların zeminde oluşturduğu gölcüklerle sonunda 35 m. derinliğinde bir gölet bulunmaktadır.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık