SAVAŞLAR

Yarbay Hasan Bey'in köpeği canberk

Yarbay Hasan Bey , Çanakkale cephesinde 17. Alayın Kahraman Komutanıydı. Vatanı için askerleriyle birlikte savaşıyor ve düşman siperlerine doğru ilerlemeye gayret ediyordu.

Yarbay Hasan Bey'in köpeği canberk

Askerleriyle ilerlerken , bir çeşmenin başına geldiklerinde Yarbay Hasan Bey , askerlerine su molası verir. Çeşmenin orada bir köpek görürler , önce köpeği uzaklaştırmak isterler ama köpek yara içinde ve bitkin haldeydi , kaçmaya hali yoktu. 
 Yarbay Hasan Bey , köpeği kovalayan askerlerini durdurur ve köpeği kucağına alıp , çeşmeden eliyle su içirir , üzerini su ile temizledikten sonra , köpeğin karnını doyurur. Su molası bitince köpeği yanlarına alarak mevzilere dogru yoluna devam ederler. Yarbay Hasan Bey , köpeği yanından bir daha ayırmaz. Köpek artık askerlerle birlikte siperden sipere geziyor , askerlere de moral oluyordu.
Yarbay Hasan Bey , köpeğe Canberk adını koyar. Canberk artık Türk ordusunda bir neferiydi. Canberk gündüzleri sessiz kalıyor ,  geceleri düşmanın sızma girişimlerini havlayarak askerlere haber veriyordu.
Canberk boynuna takılan su mataralarını siperlerin içinde susayan askerlere getiriyordu , suyu içen asker boşalan matarayı doldurması için geri gönderiyordu. Canberk bu hizmeti ile Türk ordusuna hizmet ediyordu. 
Savaş esnasında , verilen kısa bir ateşkes arasinda , Yarbay Hasan Bey , yaralı bir Fransız askerine görür ve yardım etmek için yanına yaklaşan Hasan Bey'e , yaralı Fransız askeri ani bir hareket ile elindeki süngüyü Yarbay Hasan Bey'in göğsüne saplar. Yarbay Hasan Bey yere yıkıldı “Allah Şahidimdir ki Fransıza yardım edecektim” diyebildi. Alay imamı başında Kur’an okumaya başladı. Yarbay Hasan Bey “İmam efendi La havle vela kuvvete illa billahil Aliyyil azim” duasını 33 kere okuyunuz” dedi. Kendisi de okudu. Sonra “Beni ayağa kaldırınız” dedi. Koltuk altlarından tutarak ayağa kaldırdılar. Yarbay Hasan Bey birden “La ilahe illallah Muhammedün Rasulullah” dedi. Gözlerini ileriye diker. Yüzünde bir tebessüm belirdi ve yüksek sesle “Niçin zahmet buyurdunuz YA RASULALLAH” dedi.
Olayı uzaktan fark eden Canberk koşarak oraya gelir ve hemen Yarbay Hasan Bey’in yanına çöker , ellerini , yüzünü yalıyor , havlıyor kendini yırtarcasına onun yaşadığını zannedip cesaret vermeye çalışıyordu. Sonradan sesini duyan herkes oraya koştu ama ne var ki , yarası çok ağırdı , alay imamı gelip son nefesinde telkin verdirip ve kelime-i şehadet getirip orada şehid olmuştu.
Mehmetçikler, Yarbay Hasan Bey’in üzerine Türk Bayrağı örterler , canberkte hemen bayrağın altına girer.
Yarbay Hasan Bey'i defnetmek için bayrağı kaldırdıklarında , Canberk Hasan Bey'in üzerinde yatmaktaydı , kaldırmak istediler. Ama Canberk kıpırdamıyordu. Canberkin öldüğünü farkederler. 
Yarbay Hasan Bey'i toprağa verdiklerinde, Çok sevdiği ve hiç yanından ayırmadığı Canberki de ayak ucuna gömdüler !
Allah rahmet eylesin. 
Türk ordusunun ve tüm İslam dünyasının şehitlerinin mekanları Cennet olsun. 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık