Gül ; Osmanlı Mezar Taşı Anlamı

Gül , her insanın zihninde ve inancında farklılık göstermektedir. Türk kültüründe hem mimari motiflerde , hem giyim sektöründe , hem resimlerde , hem mezar taşlarında ve diğer alanlarda çokça işlenen bir motif olmuştur.

İŞARETLER 452 kez okundu.

Gül ; Osmanlı Mezar Taşı Anlamı

Bakınız   https://www.arkeobook.com/haber/kirik-gul-islemeli-mezar-tasi-1910-suleymaniye-camii-istanbul-276.html

Yeni doğan bebeklere güllü isimler takılırdı , çünkü gül , Ruhun , güzelliğin , saflığın , aşkın , sevginin , özlemin , huzurun , mutluluğun , dostluğun , Cennetin , Müslümanlarda Hz. Muhammed (sav. )'in sembolü olarak kabul edilmiştir. 
Genç kızlar , mendillerine gül motifleri süslemişler , ceyiz sandıklarında bulundurmuşlar ve beyendiği erkeklere evlenmek dileği ile hediye etmişlerdir. Erkekler , sevgililerine ve eşlerine güllü deyişler ve maniler ile gönüllerini almışlardır. 
Güller Allah diye kokmaktadır ve gül aynı zamanda cennet çiçeğidir. Cennette de açacaktır. Evimizde ve de bahcemizde bu sebebten dolayı gül bulundurulur.

Osmanlı mezar taşlarında gül 
Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav. )'e olan sevgimizi ,özlemimizi , arzumuzu yansıtmaktadır. Mirac gecesi , Allah Resülü'nün mübarek ferleri ( göz yaşı - alın nuru ) yeryüzüne düşmüş ve düştüğü yerlerde de güller bitmiştir. 
Kırık Gül ; Genç yaşında ölen bir kadının temsilidir.

Hıristiyanlıkta gül anlamı 
Kırmızı gül , Hz. İsa (a.s) ’nın çarmıha gerildiğinde haçın üzerine döktüğü kanı temsil ediyor. Hıristiyanlıkta Tanrı sembolüdür. Merhametin ve kendini Tanrıya feda etmenin sembolüdür. 
Beyaz gül ve gül çelengi ; bakire Meryem’in sembolüdür. Masumiyetin , saflığın , iffetliliği , mutluluğu , sonsuz yaşamı temsil eder. 
Dikensiz gül veya mistik gül ; Bakire Meryem sembolüdür. o, günahsız bir şekilde gebe kalışıyla günahın etkilerinden uzaktır. 
Gül dikenleri ; günahları , günahkarlığı , suçluluğu temsil eder. 
Hıristiyan ikonografisinde gül (çiçeklerin kraliçesi), Gökyüzü’nün Kraliçesi olan Meryem’in ve ayrıca bekaretin sembolüdür; Orta Çağlarda güllerle süslenmeye yalnızca bakirelere izin verilirdi ve Meryem Ana genellikle etrafı güllerle çevrili olarak tasvir edilirdi.
 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Yan yana kare sembolleri, taş kesimi içindir

Yan yana kare sembolleri, taş kesimi içindir

27-03-2024 - İŞARETLER

 Shiva (Hint Mitolojisinde tanrı) Shivalingas (Lingam) sembolü

Shiva (Hint Mitolojisinde tanrı) Shivalingas (Lingam) sembolü

03-01-2024 - İŞARETLER