Hititler'de (Etiler) kurban

Hititler ya da Etiler , Tunç Çağı'ında (Bronz Çağı) (mö 3300'den MÖ 1200'e kadar süren tarih) Hattuşaş merkezli iç Anadolu devletidir. Hititçe , Luvice , Sümerce ve Akadca dillerinde konuşmuşlar ve yazılarını yazmışlardır. Çok tanrılı dinlere inanmışlardır.

DİNLER 626 kez okundu.

Hititler'de (Etiler) kurban

Hititler tanrıların gücünden faydalanmak için , tanrıların azabından korktukları için , mahsulün artması için , düşmanı yenmek için , arzularının gerçekleşmesi için çoğunlukla her gün , senenin belirli günlerinde ve özel günlerde kanlı kurban , kansız kurban , yakma kurban ritüelleri yaparlardı. 
Kansız kurbanlar ; ekmek ve içeçeklerle yapılırdı. 
Kanlı kurbanlar çoğunlukla eti yenilebilir evcil hayvanlardan yapılır , bazı dönemlerde etini yemedikleri köpek ve at benzeri hayvanlardan ve mahkumlardan , esirlerden , suçlu ilan ettikleri insanlardan da kurban ederlerdi. Törene katılanlar , kurban etini yemiyeceklerse kurban etlerini yakarlardı. Yeraltı tanrılarına edilen kurban etleri kesinlikle yenilmezdi.

Hititlerde bazı tanrılara ait hayvanlar ve bu hayvanların renklerine göre kurban edilirdi.
Hebat , Hititlerde güneş tanrıçası için inek kurban edilirdi. 
Teşup , fırtına tanrısı için öküz ya da koç kurban edilir. 
Göksel tanrılar için beyaz veya açık renki hayvanlar , yeraltı tanrılarına için siyah veya koyu renkli hayvanlarıdan kurban edilirdi. Kurbanların bedensel engeli olmayan ve çiftleşmemiş hayvanlar olmasına önem verirlerdi
 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hz. İsa ve kutsama ikonu. Meryem Ana ve Vaftizci Aziz John.  Bizans Müzesi, Atina

Hz. İsa ve kutsama ikonu. Meryem Ana ve Vaftizci Aziz John. Bizans Müzesi, Atina

20-04-2024 - DİNLER

Son Akşam Yemeği mozaiği 12. yy. Monreale Katedrali, İtalya

Son Akşam Yemeği mozaiği 12. yy. Monreale Katedrali, İtalya

18-04-2024 - DİNLER