KUYULU MESCİD ; SÖĞÜT , BİLECİK

Bilecik ili , Söğüt ilçesi , Cumhuriyet mah. , Köprü Caddesinde bulunmaktadır. 13. yy.'da Ertuğrul Gazi tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı'nın ilk eseri olarak kabul edilmektedir. Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin ilk çadır kurduğu Söğüt'te yaptırılan mescit, içinde kuyu bulunduğundan halk arasında ''Kuyulu Mescit'' diye de anılıyor.

İSLAMİ YERLER 953 kez okundu.

KUYULU MESCİD ; SÖĞÜT , BİLECİK

"Rivayetlere göre, gayrimüslimler, Ertuğrul Gazi'nin ve Türklerin bölgeye gelmesinden rahatsız olur. Gayrimüslimler, Ertuğrul Gazi'yi ve Türkleri bölgeden gönderebilmek adına su ihtiyaçlarını karşıladıkları dereyi, insanı halsiz ve hasta edebilecek şekilde zehirledikleri ifade ediliyor. Ertuğrul Gazi, çözüm bulmaya çalışıyor ama başarılı olamıyor. Bir gün namaz sonrası uykuya dalıyor ve rüyasında mescidin yanında bulunan ağaçlarının filizlendiğini görüyor. 

Mescidin bulunduğu alanda kuyu kazmaya başlıyor. 3 günlük kazının sonucunda suyu buluyor. Suyu bulduğunu kimseye söylemiyor. Suyun tespiti için 3 gün kendisi, 3 gün de atına bu suyu içiriyor. İşte bu durum, Osmanlı adaletini göstermektedir. Önce kendisi ve atına suyun zehirli olup olmadığını kesinleştirdikten sonra bölgedeki hem Müslümanlara hem de gayrimüslimlere içilebilir su bulduğunu ve kullanabileceklerini ifade ediyor. Ertuğrul Gazi, Rum Mahallesi'ne, 'Müslümanlığı, adaleti ve hoşgörüyü' Hristiyanlara veya gayrimüslim topluluklara öğretebilmek gayesiyle 40 kişi kapasiteli mescit yapmıştır. Mescidin içinde bulunan kuyudan dolayı halk arasında mescide Kuyulu Mescit denilmektedir. Asıl ismi Ertuğrul Gazi Mescidi olan eser Osmanlı'nın ilk eseri olarak bilinmektedir. 

 

Bazı dönemlerde restorasyon gören, Yunan işgalinde büyük tahribata uğrayan mescitteki kuyu, 2011'de Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yapılan restorasyon çalışmaları sırasında tesadüfen bulundu. Mescit, restorasyonun ardından 29 Temmuz 2011'de kılınan cuma namazıyla halkın ziyaretine açıldı.

Allah mekanlarını Cennet eylesin. Allah Türk ordusuna güç kuvvet versin. Allah Türklerin yar ve yardımcısı olsun.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hatunlar Türbesi, Sinop

Hatunlar Türbesi, Sinop

19-04-2024 - İSLAMİ YERLER

İrezler (Reisler) Camii ve türbesi, Demirci, Manisa

İrezler (Reisler) Camii ve türbesi, Demirci, Manisa

19-04-2024 - İSLAMİ YERLER