Zelzele (deprem) kuyuları ve kuyuların önemi

Osmanlı İmparatoru 2. Beyazıd’ın döneminde , 14 Eylül 1509 yılında İstanbul'da yıkıcı deprem olur. ”Kıyamet-i Sugra” yani ”Küçük Kıyamet” olarak adlandırılmıştır. İstanbul'un bir çok mimari yapısı ve halkı zarar görür. Daha sonraları 2. Beyazıd , depremlerde mimari yapılar ve halk zarar görmemesi için mimari yapıların etrefına yerin altında biriken gazı yerin üstüne çıkışını sağlamak ve de binaların temellerinde oluşan nem , rutubet ve su birikintilerini bu kuyularda toplanmasını sağlamak maksadıyla derin kuyular açtırmıştır. Bir söylentiye göre , Padişah II.Beyazıd , İstanbul surları içerisinde 400'den civarında kuyular açtırmıştır.

TARİHİ YERLER 424 kez okundu.

Zelzele (deprem) kuyuları ve kuyuların önemi

Sultan Süleyman Han döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisinin etrafında bir çok kuyu açılmış , bu kuyuların adına "zelzele kuyuları” denilmiştir. 
İstanbul 1509 yılından sonra , İstanbul, 1556, 1766 ve 1894 yıllarında da oluşan depremlerde büyük hasarlar görmüştür. Osmanlı döneminde halkın ahşap ev tercih etmesinin sebeblerinden biride , depremlerde halkın ve evcil hayvanların fazla zarar görmemesi içindir. 
1999 yılında gerçekleşen Marmara depreminden sonra gazetelerde çıkan küçük haberlerinden birinde ; İzmit-Solaklar Köyü sakinlerinden öğrenilen bilgiye göre , Osmanlı döneminden kalan kuyular sayesinde , köyde yıkıcı bir durum olmamıştır. 
Günümüzde bir çok yıkıcı depremler olmaktadır. Yüksek binalar yapılmaktadır , fakat yüksek binarın yakınına derin kuyular açılmamaktadır. Bu konuda devlet yetkilerine bir uyarımız olmalıdır. Deprem acı bir doğa olayıdır , deprem için gereken önlemleri almak gerekmektedir. Her türlü tetbir düşünülmeli ve uygulanmalıdır.
 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Aşağıokçular köyü çeşmesi, Çanakkale

Aşağıokçular köyü çeşmesi, Çanakkale

09-04-2024 - TARİHİ YERLER

Şehzade Mustafa Çeşmesi, Üsküdar, İstanbul

Şehzade Mustafa Çeşmesi, Üsküdar, İstanbul

31-03-2024 - TARİHİ YERLER