İŞARETLER

Armut mezar taşı anlamı

Armut ağacı ve meyvesi Cennet ağacı ve meyvesi olduğu bilindiğinden "Kutsal ağaç" olarak kabul edilmiştir. Türk , Antik Çin , Antik Yunan , Antik Roma , Antik Mısır ve diğer medeniyetlerin mitolojilerinde ve kült inanışlarında " kutsal ağaç " olarak kabul görülmüş. Kutsal Ağaç olarak kabul edildiğinden dolayı dini törenlerde "kötü ruhları" kovmak ve "iyi ruhları" çağırmak için ağacın dallarını kullanırlardı ve tanrılara ikram ederlerdi.

Armut mezar taşı anlamı

Devlet-i Aliyye - Osmanlı İmparatorluğu döneminde Armut ağacına ve meyvesine önem verilmiştir. Devlet-i Aliyye devrinde ünlü bestekarlarından Mustafa Itri Dede'nin kendi isminde yetiştirdiği armut günümüzde halen aynı isim ile anılmaktadır. Devlet-i Aliyye döneminde misafirlere özellikle ikram edilen meyveler içerisinde üzüm , armut , incir meyvelere çoğunlukla bulunmaktaydı. Bazı kaynaklarda belirtildiğine göre II. Abdülhamid , Alman İmparatoruna da Akça armudu hediye ettiği belirtilmiştir.
Armut ağacı ve motifleri Topkapı Saray'ın belirli duvarlarında , Azapkapı Saliha Sultan Çeşmesi ve çoğu eski çeşmelerde , antika eserlerin bazılarında , bazı tarihi yapıların duvarlarında görülmektedir. 
Armut fiğürü pek görülmemektedir. Armut ağacı ve meyvesi mitolojide ; Armut ağacının ömrü uzun olmasından dolayı ve kuruduğu zaman bile meyve verdiği görüldüğünden "Ölümsüzlüğü , sonsuz yaşamı , yeniden doğuşun" temsil ettiği kabul görmüştür.
Armut meyvesi genelde ikiye veya daha fazla bölünerek toplum içerisinde paylaşılıp yenildiğinden "dostluğu , arkadaşlığın bozulmamasını , kardeşliği , paylaşmanın önemini , bereketin , bolluğun" temsil ettiği düşünülmüştür.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık