TARİHİ YERLER

Banakna Köprüsü ; Borçka , Artvin

Artvin ili , Borçka ilçesi , Alaca köyü , Deviskeli Deresinde bulunan kalyon üzerinde yapılan köprü Gürcü Krallığı ( 12. yy ) döneminde yapılmıştır. Gürcü dilinde ; ბანაკნას ხიდი. Günümüze sağlam olarak ulaşmıştır.

Banakna Köprüsü ; Borçka , Artvin

Banakna Köprüsü ; Borçka , Artvin
Artvin ili , Borçka ilçesi , Alaca köyü , Deviskeli Deresinde bulunan kalyon üzerinde yapılan köprü Gürcü Krallığı ( 12. yy ) döneminde yapılmıştır. Gürcü dilinde ;  ბანაკნას ხიდი. Günümüze sağlam olarak ulaşmıştır.
Gürcü krallığı döneminde karşılıklı iki köyün birinde Mamatsminda adında bir kilise olduğundan ve kilisenin olmadığı köy ahalisinin ibadet yapamadığından dolayı , iki köyün ulaşımını sağlamak amacı ile Gürcü krallığı tarafından köprü yapılmıştır. Günümüzde dağlık alanda kaldığından ve günümüz insanının pek gitmediği köprü pek bilinmemektedir. 
Gürcü krallığı döneminde ve Osmanlı döneminde "( باناقنا ) "Banakna (ბანაკნა)" olan köyün ismi Cumhuriyet kurulduktan sonra 1925 yılında " Yangınlı " adını almıştır. Köyde 1922 yılında 8 kişi , 1926 yılında 13 kişi yaşamaktaydı. Banakna köyü sonraları mahalleye dönüştürüldü ve Alaca köyüne bağlandı. 
Devskeli Deresinde derin ve dar bir kalyon üzerine tek kemerli inşa edilen köprünün kemer uzunluğu 8,4 metredir , genişliği 2,3 metredir , deredeki su yüzeyinden köprünün yüksekliği 21 metredir. Köprüden Mamatsminda Kilisesi’ne giden yolun taş döşemeleri günümüze ulaşamamıştır. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık