MEDENİYETLER

Guan Yu Çin savaş Tanrısı

Guan Yu Çin savaş Tanrısı ; sağ elinde bir mızrak, kırmızı yüzlü, uzun sakallı görünümünde tasvir edilir.

Guan Yu Çin savaş Tanrısı

Guan Yu, M.S. 200'lerde Çin'in Han hanedanlığı döneminde  yaşamış bir general ve kahramandır. Yaşadığı dönemde Çin'de iç çatışmalar ve siyasi kargaşanın yaşanmaktaydı. Guan Yu, kardeşi Liu Bei ve kan kardeşi Zhang Fei ile birlikte Wei ve Doğu Wu Hanedanlığına karşı savaşmış. Bir savaşta Wu generali, Lü Meng tarafından esir alınıp, idam edilir.
Sui Hanedanlığı döneminde, Guan Yu Çin savaş Tanrısı ilan edilerek tanrılaştırılır. Kardeşliğin ve dürüstlüğü temsil eder. Taoculuk'ta ise şeytanları dize getiren güçlü bir koruyucu tanrıdır. Tao (Taoizm) inancında şeytanları dize getiren, inananları koruyan tanrıdır. Budizm'de Tanrı Dharma, koruyucusu olarak kabul edildiğinden, Guan Yu'ya 'bodhisattva' isim verilmiştir. 
Çin, Tayvan ve Hong Kong'da Guan Yu'ya adanmış tapınaklar bulunmaktadır. 
Guan Yu'nun popüler olmasının sebebi, 14. yy'da Luo Guanzhong tarafından yazılan, "Üç Krallığın Öyküsü" adlı öyküsünde, Guan Yu'nun kahramanlıkları bolca anlatılması olmuştur. Kitap Çin, Japonya, Kore'de çok okunan kitaplar arasındadır. Guan Yu'nun günümüzde çizgi filmler ve bilgisayar oyunları bulunmaktadır.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık