DİNLER

Hititler'de (Etiler) kurban

Hititler ya da Etiler , Tunç Çağı'ında (Bronz Çağı) (mö 3300'den MÖ 1200'e kadar süren tarih) Hattuşaş merkezli iç Anadolu devletidir. Hititçe , Luvice , Sümerce ve Akadca dillerinde konuşmuşlar ve yazılarını yazmışlardır. Çok tanrılı dinlere inanmışlardır.

Hititler'de (Etiler) kurban

Hititler tanrıların gücünden faydalanmak için , tanrıların azabından korktukları için , mahsulün artması için , düşmanı yenmek için , arzularının gerçekleşmesi için çoğunlukla her gün , senenin belirli günlerinde ve özel günlerde kanlı kurban , kansız kurban , yakma kurban ritüelleri yaparlardı. 
Kansız kurbanlar ; ekmek ve içeçeklerle yapılırdı. 
Kanlı kurbanlar çoğunlukla eti yenilebilir evcil hayvanlardan yapılır , bazı dönemlerde etini yemedikleri köpek ve at benzeri hayvanlardan ve mahkumlardan , esirlerden , suçlu ilan ettikleri insanlardan da kurban ederlerdi. Törene katılanlar , kurban etini yemiyeceklerse kurban etlerini yakarlardı. Yeraltı tanrılarına edilen kurban etleri kesinlikle yenilmezdi.

Hititlerde bazı tanrılara ait hayvanlar ve bu hayvanların renklerine göre kurban edilirdi.
Hebat , Hititlerde güneş tanrıçası için inek kurban edilirdi. 
Teşup , fırtına tanrısı için öküz ya da koç kurban edilir. 
Göksel tanrılar için beyaz veya açık renki hayvanlar , yeraltı tanrılarına için siyah veya koyu renkli hayvanlarıdan kurban edilirdi. Kurbanların bedensel engeli olmayan ve çiftleşmemiş hayvanlar olmasına önem verirlerdi
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık