İŞARETLER

Kılıç & yılan & kama işaretleri ve anlamları

İzmit ilinde yaptığımız doğa gezimizde bir dere içerisinde gördüğümüz işaretleri resimledik.

Kılıç & yılan & kama işaretleri ve anlamları

Yaptığımız araştırmada işaretli alanın su akarı aşağısında belli bir mesafen sonra sıralı değirmenlerin olduğu yerler var. Yine işaretlerin olduğu alan yakınında eski mezarlık alanı bulunmakta. İşaretli alanın uzağında cevre tepelik alanlarda eskiye ait köylerin olduğudur. 
Burada görünen işaretlerin genel anlamları ; 
Kılıç işareti : Genellikle Asker, savaşçı, komutan gibi erkek kişilere ait mezar anlamındadır. Define veya gömü sembolü değildir. Sadece mezarında savaşta kullandığı eşyaları olasılığı var. Burada yaptığımız araştırmalarda açılan herhangi bir mezar yeri göremedik.
Yılan işareti : Yılan işareti her ne kadar çoğu kişinin yorumların da ; kesin define diye yorumlansa da aslında burada biraz düşünmemiz gerekir sebebi ise eskiler bu kadar basit gömülerinin yerini belli etmezler. 
Yılan işareti öncelikle " yol " veya "tılsım " anlamında olasılığı yüksektir. 
Kabartma olan yılan sembolleri " aydınlık yol " yani güneş gören yollardır bunlar kervan yolu - patika yoludur. Bu yol dere kenarında veya dere içerisindende gidebilir. Burada yapılması gereken bu yolu bulup burada yol kenarında veya yakınında gömü ile alakalı yer veya işaret aranmalıdır. Bu yolun başlanğıç yeri ya değirmenin oradan başlar ya da bir tarihi köprüden başlar. 
Oyma ve cizim olan yılan işaretleri " karanlık yol " yani güneş görmeyen yollardır. Bu yollar ise mağara gibi yerlerdir. Bu gibi yerler ise yılan dere içerisindeyse bu derede şelale veya şarlak veya dere kenarında bir örme duvar veya bir kaya olan yerde tekrardan bu yeri belli eden işareti bulunması gerekir eğer işaret yoksa gelişi güzel çalışılmamalıdır. Şayet oyma yılan du kenarında değil normal düz arazide veya kayalık alanda ise o zaman bölgede mağara olabilecek yer aranmalı ve burada da işaret aranmalıdır.
İnternet yorumları ise birinci yorum ; Yılan kayanın üzerine çöreklenmiş durumda yapılan bir yılan varsa mal o yılanın altında aranmalıdır. Bana göre ise işareti kırdırmak isteyenler bu yorumu yapmışlardır.
İkinci yorum ; Yılan kayanın üzerinde iki büklüm olmuş ve ileri bakıyorsa para iki yerde vardır. 
Üçüncü yorum ; Yılanın ağzı açıksa gömü arkasında aranır veya bir delik olmalı.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık