İSLAMİ YERLER

Mahmut Bey Camisi ; Kasabaköy, Kastamonu

Kastamonu'nun merkez ilçesine bağlı Kasaba köy'de yer almaktadır. Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından 1366 yılında "cuma cami (ulu cami)" olarak yaptırılmıştır. Camii giriş kapısının üstünde yer alan, Arapça kitabede yazılı olan "merhum Adil Bey oğlu büyük Emir Mahmut Bey’in, hicri 768 (miladi 1366) senesi Ramazan ayında, Caminin yapımını emrettiği" öğrenmekteyiz.

Mahmut Bey Camisi ; Kasabaköy, Kastamonu

Camii, dikdörtgen planlı olup, taş duvar ile çevrilidir. Cami dört tane kalın ve yuvarlak ahşap direk tarafından taşınan tavanlıdır. Caminin ahşap olan kısımlarında hiç çivi kullanışmamıştır. Caminin süsleme işinde kök boyası kullanılmıştır. Camide yangın tehlikesi olasılığı bulunduğundan elektrik tesisatı bulunmamaktadır. 
Cami eski kayıtlara göre, camiye bitişik eski yapılar olduğu, okul binası bulunduğu bilinmektedir. Camii haziresinde Candaroğlu Mahmut Bey’in annesi ve akrabalarından bazılarının mezarları bulunmaktadır. Camii haziresinde bulunan türbe yıkılmış ve bazı mezar taşları ve lahitler 1940'lı yıllarda Kastamonu Arkeoloji Müzesi getirilerek korunmaya alınmıştır. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık