DİNLER

Roma imparatorluğunda kurban ritüeli

Roma imparatorluğunda tanrıları memnun etmek için , tanrıların öfkelendirmemek için , doğum ve ölüm günlerinde , hastalık dönemlerinde , hasat döneminde , savaş öncesi ve sonrası , önemli bir iş olacağı zamanlarda , özel günlerde tanrı ve tanrıçalara kurban ayinleri düzenlenirdi. Kurbanların erkekleri tanrılara , dişileri tanrıçalara sunulurdu.

Roma imparatorluğunda kurban ritüeli

Göksel tanrı ve tanrıçalar için beyaz ve açık renkli tüyü olan kurbanlar , yeraltı tanrı ve tanrıçalar için siyah ve koyu renkli tüyü olan kurbanlar seçilirdi. Kurban edilecek hayvanlar domuz , sığırlar , koyun , köpek ve pullu balıklar çoğunlukla seçilirdi , bunların yanında  buğday , mısır unu , şarap , ekmek , incir , peynir , bulgur , susam , yağ , süt ikram edilirdi. 
                         

Kurban süslenip , boynuzları yaldızlanır , kafasını tuzlanmış buğday ununa batırılır , şarap serpildikten sonra ayin başlanılırdı. Kurbanın başına balta veya çekiç veya balyoz ile vurulur , kurbanın kanı tanrının sunağına dökülmesi sağlanılırdı veya kurbanın kanını bir kap içerisinde birikince kan sunağa ya sürülür ya dökülürdü. Kurbanın iç organları çıkarılıp sunağa bırakılır kahin veya büyücü veya fal bakıcı gelerek kurbanın falına bakılarak tanrı veya tanrıçaların hoşnut olup olmadığını ve gelecek ile ilgili kötü veya iyi haberleri tahmin ederlerdi. Şayet bakılan fal kötü çıkarsa tanrı ve tanrıçalar memnun olmadığına inanılır veya kurban ayini tekrar edilirdi. Şayet fal iyi çıkarsa kurbanın etleri parçalanıp sunağa konulur ve yakılır , yanan etleri tanrı ve tanrıçalar yediğine inanılır , yanmayan etler tanrı ve tanrıçaların ikramı sayılır ve yenilirdi. 
Kurban falı iyiye yorumlandıktan sonra ,kurban ayinin sahibi veya sahipleri dileklerinin gerçekleşmesine inanarak yüzlerine kurban kanı sürerler , bir küvete veya havuza veya küpe kurban kanını doldurup girerler ve yıkanırlardı. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık