MEZARLAR

Zemin Altı Oda ve Mezarlar

Statüsü yüksek kişiler , değerli malzeme konulmuş yerler ve yaşam veya ibadet yeri olarak kullanılmış toprak altında kapalı yerlerdir. Zemin Altı Oda ve Mezarları bulmak için öncelikle arazide bu gibi yerleri belirlemek için yapılmış işaretleri bulmak gerekir. Bu işaretlere örnek verecek olursak ; gökyüzüne bakan , Oyma oyuk ( sunak oyuğu ) Kare veya üçgen veya dikdörtgen , kanal , kayanın bir alını kesik , kalp , kabarta yılan gibi işaretler aranmalıdır. İşaret bulunduğunda tespit için derin arama cihazları gerekmektedir , çünkü bazı yerler derin olabilir , bazı yerler 30-40 cm derinliktede de olabilir , bu derinlikler medeniyetlerde değişmektedir.

Zemin Altı Oda ve Mezarlar

Zemin Altı Oda ve Mezarların girişleri üzerindeki veya yakınındaki işarete göre değişmektedir. Kare veya oyuk işareti varsa ; çoğunlukla doğu ve güneydoğu yönünde olmaktadır. Kanal varsa kanalın başlangıç noktası ortada ise bitiş noktasına gidilir , şayet kanal kayanın tamamında ise o zaman kayanın bir yönü kesik olan yere bakılmalıdır. Şayet farklı semboller varsa o zaman sembollerin anlamlarına göre yerlere bakılmalıdır. 
Zemin Altı Oda ve Mezarların girişlerinin bir ihtimali de şöyledir. İşaretin olduğu yerde yuvarlak veya kare şekilde kapak olasılığı vardır. Burayı anlamak için kaya ıslatılıp kuruması beklenilir. Kurumaya yakın zamanda bu yer belli olmaktadır.
Derinde olan Zemin Altı Oda ve Mezarların girişleri ise ; şayet bu yerler höyük - tümülüs - yığma gibi yerler ise o zaman bu girişin göl - gölet - akarsuya yakın yerde aranmalıdır. Bu yer höyük - tümülüs - yığmadan 20-30 metre ileride olasılığı vardır. 
Önemli Not : Bu gibi yerlerin net tespiti yapıldığında gerekli belgeler alınıp kurtarma kazı çalışması yapılmalıdır. Aksi taktirde bu gibi yerlerde gaz - tuzak gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz. 
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık