TARİHİ YERLER

Afrodisias Antik Kenti ; Aydın

Aydın'ın Karacasu ilçesi , Geyre mahalle yer alan , Antik Yunan kentidir. 2017'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.

Afrodisias Antik Kenti ; Aydın

Afrodisias özellikle Roma çağında Afrodit tapımı ile ünlenmiş bayındır bir antik kent , günümüzde ise çok iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye'nin en önemli arkeolojik yerlerinden biridir. 
Sonraki devirlerde üzerine Tiyatro yapılan höyük , M.Ö. 5000'lere kadar giden prehistorik bir yerleşmedir. M.Ö. 6. yüzyılda Afrodisias küçük bir köydür ve ilk Aphrodit tapınağı da bu devirde yapılmıştır. Bu görünüm M.Ö. 2. yy'da ızgara planlı kentin kuruluşu ile değişmiştir. Bu devirde kentte yaklaşık 1 km. karelik bir alana yayılmış 15.000 civarında insan yaşıyordu.
M.Ö. 1. yy'da Roma imparatoru Augustus Afrodisias'ı kişisel koruması altına aldı. Bu gün ayakta kalan anıtlar O'ndan sonraki 250 yıl içinde yapıldı. Tiyatro ve tapınak arasına da etrafı sütunlarla cevrili iki meydan planlandı. Antik dünyanın en iyi korunmuş Statyumu ise kentin kuzey ucunda yer alıyordu. M.S. 3. yy'lın sonlarında Afrodisias Roma imparatorluğunun Karya eyaletinin başkenti oldu. M.S. 4. yüzyılın ortalarında da kentin etrafı surla cevrildi. M.S. 6. yüzyıldan itibaren bayındır halini ve önemini kaybetmeye başladı. Afrodit Tapınağı kiliseye dönüştürüldü. Küçük bir kasabaya dönen kent 12. yüzyılda tamamen terkedildi. 
1961 yılında New York Üniversitesi tarafından baslatılan kazılar günümüzde de sürdürülmektedir.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık