İSLAMİ YERLER

Aktekke (Mader-i Mevlana) Camii ; Karaman

Karaman'ın merkezinde , İmaret Mahallesi ile Tahsin Ünal Mahallesi arasında yer almaktadır. Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından (H.772 Rabi-ül-evveli) miladi 1370 yılı Eylül ayı sonlarında yaptırıldığı bilinmektedir. Halk arasında "Aktekke" olarak bilinen Camii aslında, içerisinde Mevlânâ'nın annesi Mümine Hatun'un türbesinin olması dolayısıyla "Mader-i Mevlâna" Camii'dir. "Mader-i Mevlana", "Mevlana’nın annesi" demektir.

Aktekke (Mader-i Mevlana) Camii ; Karaman

Mevlana Celaleddin-i Rumi 1222 yılında ailesi ile birlikte Karaman’a geldiğinde burada yedi yıl kalır ve burada babası tarafından Semerkand’lı Gevher Hatun’la evlendirilmiştir. 
Aktekke (Mader-i Mevlana) Camii , merkezi bir kubbe ile dört küçük kubbeden oluşmaktadır. Kubbe , köşeli çift ayraçlar , girdaplar ve yıldızlı geometrik desenlerle dekore edilmiştir. Cami içi sol tarafta Mevlana’nın annesi , abisi ve yakınlarına ait 21 adet taş sandukalı mezara ayrılan alan bulunmaktadır. Camii çevresinde hamamı , derviş hücreleri , haziresi (mezarlığı) ile tam bir külliye olarak inşa edilmiştir.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık