DİNLER

Antik Mısırlılarda kurban ayini

Mısırlılar tanrılara yakın olmayı , tanrılarla bütünleşmeyi ve tanrıları memnun etmeyi çok istediklerinden kurban ayinlerine çok önem verirlerdi.

Antik Mısırlılarda kurban ayini

Mısırlılar'da kurban ayinleri , bayramlarda , özel günlerde , kutlamalarda , savaş öncesi ve sonrası , doğum ve ölümlerde , yolculuğa çıkılırken , adak adandığında yapılırdı. Mısırlılar kurban ayininden sonra tanrılarından isteklerini dile getirirlerdi. Mısırlılar tanrılarına asla siyah renkli koç veya boğa kurban etmezlerdi en ufak bir leke veya siyah nokta görüldüğünde başka bir kurbanlık hayvana bakarlardı. Koç veya boğa beyaz renkli , sağlıklı ve kilolu olmasına özen gösterirlerdi. 
Mısırlılar 3 çeşit kurban ayini yaparlardı ; 
1 - Kurban edilen hayvanın etleri halka dağıtılırdı.
2 - Kurban edilen hayvanın etleri yakılırdı. 
3 - Kurban adanan hayvan tapınağa teslim edilir . rahiplerin kurban etmesi istenilirdi.
Mısırlılar daha çok kurban edilen hayvanın etleri halka dağıtılıp ayin bittikten sonra kutlama yaparlardı.
Mısırlılar kurban hayvanın kanını alınlarına , yüzlerine ve vücutlarının sürerler , kurbanın kanı aktıkça günahlardan temizlendiklerine ve alınlarında kan durdukça günahsız kalacaklarına inanırlardı. 
Mısırlılar koç ve boğa hayvanın kurban ettiklerinde kendi günahları hayvanın baş kısmında , beyninde toplandığına inanırlardı ve Yahudi olanları sevdiklerinden kurban hayvanın sadece baş kısmını Yahudilere verip , böylece günahları Yahudilere geçtiğine inanırdılar. Kurban hayvanın baş kısmı haricindeki kalan bölümü tapınak ve Mısır halkına dağıtılırdı.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık