DUALAR & İSLAMİ KONULAR

Babadan oğula karga hikayesi

80'ine merdiven dayamış yaşlı baba ile onu ziyarete gelen 45 yaşında ve saygın bir işi olan oğlu salonda oturuyorlardı. Hal-hatırdan , çoluk-çocuktan , havadan-sudan sahbet ettikten sonra oğlu susmuş , ayrılmanın sinyalini vermişti. O anda üzerinde oturdukları sedirin yanındaki pencerenin pervazına bir karga kondu.

Babadan oğula karga hikayesi

Yaşlı baba kargaya gülümserek biraz baktıktan sonra oğluna sordu : "Bu ne oğlum?"
Oğlu şaşkın, cevapladı : "o bir karga baba."
Yaşlı baba kargaya biraz daha baktıktan sonra yine sordu : "Bu ne oğlum?"
Oğlu daha da şaşkın, yine cevapladı : "Baba, o bir karga"
Karga hâlâ pervazda , komik hareketlerle başını sağa sola çeviriyor , başını yan yatırıyor , havaya bakıyor , sonra başını yine onlara çeviriyordu. 
Yaşlı baba üçüncü defa sordu : "Bu ne?"
Oğlunun şaşkınlığı sabırsızlığa dönmüştü : "O bir karga baba, üç oldu soruyorsun. Beni işitmiyor musun?"
Yaşlı baba dördüncü defa da sorunca oğlunun sabrı taştı ve sesini yükseltti : "Baba bunu neden yapıyorsun? Tam dört defadır onun ne olduğunu soruyorsun , sana cevap veriyorum ve sen hâlâ sormaya devam ediyorsun. Sabrımı mı deniyorsun?"
Babası yüzünde hâlâ bir gülümseme. Yerinden kalktı , içeri odaya gitti ve elinde bir defterle döndü. Bu bir hâtıra defteriydi. Oturdu , sayfalarını karıştırdı ve aradığını buldu. Sevgiyle gülümseye devam ederek sayfası açık bir vaziyette defteri oğluna uzattı ve o sayfayı okumasını söyledi.
"Bugün 3 yaşındaki minik yavrumla salondaki sedirde otururken yanıbaşımızdaki pencerenin pervazına bir karga kondu. Oğlum tam 23 defa onun ne olduğunu sordu. 23 soruşunda da ona sevgiyle sarılarak , onun bir karga olduğunu söyledim. Rahatsız olmak mı? Hayır! Onun sorusunu masumca tekrar edişi içimi sevgiyle doldurdu."
"Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi , ana-babanıza iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri , ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa , sakın onlara 'öf' bile deme' onları azarlama , onlara tatlı ve güzel söz söyle." (İsra, 23)
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık