İŞARETLER

Definede Köpek İşareti

Köpek İşareti çok zor bulunan sembollerden biridir. Çoğunlukla benzetme yapılmaktadır. Son dönemlerde bazı kişiler tarafından sahte işareti yapılmaktadır. Geçmiş medeniyetlerde köpek kabartmalarını mezar stellerinde , mozaiklerde , bazı yapı duvarlarında görmekteyiz. İnsanlar geçmiş dönemlerde yaban köpeklerini evcilleştirerek , ev , çiflik bekçiliğinde ; hayvan bekçiliğinde kullanmıştır.

Definede Köpek İşareti

Köpekleri genellikle koruma amaçlı kullanıldığından , eski inanışlarda köek heykellerin ve kabartmalarında bulunduğu ortamda hem kötü ruhlardan hem kötü kişilerden kendilerini , mallarını ve mezarlarını koruduğuna inanırlardı.
Definede köpek işareti ; arazide pek kimse karşılaşmadığından , karşılaşanda kesin çözüm yapamadığından , kesin çözüm yapanda bilği paylaşmadığından ve fiğürü yapanlar tarafından köpek işareti konusunda açıklamalı herhanği bir bilği belgesi bırakılmadığından kimse net bir bilğiye sahip değildir. Ancak kişiler kendilerine göre yorum yaparak veya ondan - bundan duyduklarına göre veya internet ortamında edindiği bilğiye göre yorumlar yapılmaktadır , fakat net yorum yapılamamaktadır. Yani köpek işareti sembolü gördüğünüzde pek kimsenin yorumuna güvenmeyin. Çoğunlukla mezar stellerinde ve mezar yakınlarında kabartma olarak görüldüğünde mezar sembolü olarak düşünülmektedir.
Köpek işareti ve kabartmaları çoğu yorumlarda ' Yunan fiğürü' yorumlanır , ama arkaoloji çalışmalarına bakıldığında her medeniyette ve kültürde görülmektedir. 

Bahsedeceğim yorumlar kesin değildir , sadece edinilen tecrübelere göre mantıklı hareket edebilmek için yapılmaktadır. 

Öncelikle gördüğünüz ''köpek işareti" benzetme mi? yapılıyor , yoksa sahte ( yakın dönem ) yapım mı? buna karar veriniz. Köpek işareti "kabartma" yani heykel gibi olmalıdır. Cizim olduğunda dikkate almayınız.

+ ; Yorum ) Açık alanda , yerde veya kayada köpek işareti görüldüğünde , önce köpeğin bir yeri koruduğu düşünülür ve arka istikamet aranılır şayet arka istikamette aranılan yoksa ön istikamete bakılır her iki durumdada aranılan yer bulunmazsa o zaman sağ ve sol istikametler detaylı aranılır fakat 100 metrekare alan aranılır. Mezar , in , magara gibi yer bakılmalıdır. Şayet mezar olabilecek yer varsa mezarda veya mezar yakınında teknoloji cihazı ile değerli obje aranılır. İn ve magara olabilecek bir yer varsa kapalı veya açık burada teknoloji cihazı ile ve iyi bir gözlemci ile mağara ve in gibi yerde araştırma yapılmalıdır. Araştırma yapılacak mağara eğer eşkiya mağarası ise burada zeminde önce araştırma yapılmalıdır sonra duvarlara bakılmalıdır. Önce değerli obje aranmalı sonra varsa diğer bölümlere geçiş için kapı gibi boşluk aramalıdır. Eğer burası medeniyet yerleşimine ait ise o zaman mezar ve diğer bölüme geçiş yeri aranmalıdır. Dikkat edilmesi gereken ise tuzak olabileceğini düşünerek dikkatli olunmalı ve işi bilen ile araştırma yapılmalıdır.

 

+ ; Yorum ) Kayalık bir alanda " köpek kabartması " görüldüğünde ; önce yakın bölgede antik yerleşim yeri var mı? veya olabilecek bir yer var mı? şayet antik yerleşim yeri varsa ; bu kabartmanın "koruyucu tanrısal" fiğür olarak düşünülmeli ve hem sembole hemde etrafta hiç bir yere zarar verilmemelidir. Çünkü bu gibi semboller sadece " koruyucu tanrısal" sembolü yapıldığından gömü ile alakası yoktur.
Eğer , yakınlarda antik yerleşim yeri , kale ve buna benzer yerleşim yeri yoksa , o zaman bi işaretin bir kaya mezarı veya kayalıklarda mahsen veya mağara sembolü olduğunu düşünülerek kendinizi tehlikeye atmadan araştırma yapılmalıdır.

+ ; Yorum ) "Köpek " sembolü eşkiya sembollerine girer. Köpek sembolü görüldüğünde , bölgede önce kervan yollarına yakın olması önemlidir ve eşkiyanın soygun yapabileceği yer olmalıdır sonra bakılması gereken yerler ; eşkiyaların barınabileceği mağara olmalı. İnsanların bu bölgeye gelmesini sağlayan değirmen , pınar , çeşme , konaklamaya uygun gölet alanı , sıcak suyun çıktığı yer aranmalı. Bu yerler görüldüğünde gömü olabilecek alanlara yönlendiren işaretlerden , sofra taşı , köpek ayak izi , koltuk taşı , hac sembolü , ok , tabanca-tüfek-mermi , doğala benzetilmiş merdiven alan , zor ulaşım sağlanan patika , kare-üçgen sembolleri aranmalı ve hedef bu sembollere göre belirlenmelidir.

 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık