İŞARETLER

Gobustan ( Kobustan ) Petroglifleri, Azerbaycan

Yerel bir madenci tarafından 1939 - 1940 yıllarda keşfedilen Gobustan ( Kobustan ) Petroglifleri, 750 kaya üzerinde 3500 adetden fazla petroglifleri mö. 12. ve 8. yy. yıllarına ait olduğu tespit edilmiş, Antik çağdan, orta çağa kadar 6 döneme ait olduğu belirtilmiştir.

Gobustan ( Kobustan ) Petroglifleri, Azerbaycan

Neolitik dönem (figürler omuzlarında ok ve yay bulunan kadın ve erkek çizimleri), Geç Neolitik dönem (bizon, kayık ve okçu çizimleri), Eneolitik dönem (keçi, aslan ve geyik çizimleri), Tunç Çağı dönemi (vahşi hayvanlar, atlar ve domuz çizimleri), Demir Çağı dönemi (insan çizimleri, keçi ve geyik figürleri ile Roma yazıtları), Orta Çağ (deve kervan çizimleri, elinde Savaş aletleri olan bir savaşçı, semboller, Arapça ve Farsça yazıtlar ) 
Gobustan ( Kobustan ) Petroglifleri ören yeri araştırma ve kurtarma kazı çalışmalar, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü desteği ile yapılmıştır. 1966, 1988 ve 2001'de,  Gobustan ( Kobustan ) Petroglifleri ören yerinde kaya oymaları ve petroglifleri devlet korumasına alınmıştır.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık