ÖMER PALABIYIK GEZİLERİ

Köprüköy şehitliği Ömer Palabıyık gezisi ; Erzurum

" Allah yolunda öldürülenlere 'ölüler' demeyin. Aksine onlar diridirler ancak siz fark edemiyorsunuz." Bakara 2/154

Köprüköy şehitliği Ömer Palabıyık gezisi ; Erzurum

Ayeti Kerime :
" Allah yolunda öldürülenlere 'ölüler' demeyin. Aksine onlar diridirler ancak siz fark edemiyorsunuz."      Bakara 2/154
Hadisi Şerif :
"Malını müdafaada öldürülen şehiddir, ırz ve namusunu müdafaa ederken öldürülen şehiddir, nefsini müdafaada öldürülen şehiddir."  (Tac ; Ebu Davud-Sünned 29 ; Tirmizi Diyat 21 )
"Geçirdiğimiz buhranlı günlerin şerefli kahramanlarını hep beraber kutlayalım. Onlar arasında muharebe meydanlarında düşman silahıyla göğüsleri delinmiş bahtiyarlar olduğu gibi yangınlarda ateşlerde yakılmış bedbaht çocuklar kadınlar ve ihtiyarlar vardır. Onlar arasında namuslarına tecavüz edilmiş ebediyen ağlamaya mahkum genç kızlar da vardır. Onlar arasında yurtlarını kaybetmiş aileler evlatlarını gömmüş analar vardır ve yine onlar arasında muharebedeki namus vazifesini şerefle yaparak bugün memleketlerine dönmüş gaziler vardır. Onlardan şehitlik şarabını içmiş olanların ruhlarına Fatihalar sunalım."
1923   M. MUSTAFA ATATÜRK
19. yy. sonlarına yaklaşırken bazı yabancı devletlerde yaşaya Ermeniler, bu devletlerin dış politikaları doğrultusunda kullanılmaya ve Türkiye Ermenilerini çeşitli oyunlarla kışkırtmaya başladılar.
Bu amaçla yurt dışında ve Anadolu'da gizli Ermeni teşkilatları kurdular. Bu teşkilatlar Anadolu'da halk arasında isyan ve fitne tohumlarını yaydılar. Görünürde azınlık haklarını korumaya, özünde de Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalamaya yönelik bu ayrılıkçı faaliyetler İmparatorluğun Birinci Dünya Savaşı sırasında neredeyse yıkılma durumuna gelmesiyle de isyana dönüştürüldü. Bunun sonucu olarak Ermeniler Anadolu'daki birçok Türk Köyü'nde Baskın düzenleyerek yıllarca birlikte yaşadıkları Türk ahalinden genç ihtiyar, kadın, erkek, çocuk demeden işkencelerle öldürüldüler ve toplu halde yakarak katlettiler. Anadolu'da Türklere yapılan vahşet dolu bu kıyımlar sonucu yüzlerce katliam alanı ve onbinlerce insan hayatını kaybetmiştir. Bu alanların bazılarında yabancı ve yerli basın mensubları ile konuyla ilgili kişiler davet edilerek huzurlarında kazılar yapılmaktadır. Değişik tarihlerde yapılan bu kazılarda çıkarılan buluntular katliam Tanıklarını ve arşiv belgelerini doğrulayan ve katledilenlerin Türk olduklarında şüphe bırakmayan buluntular olup bunların arasında Kuran-ı Kerim , ayyıldızlı kolye, ayyıldızlı tütün tabakası, muska ve benzeri birçok buluntu bölge müzelerinde sergilenmektedir. Bu katliamlardan biride Köprüköy yerleşim alanı sınırları içerisinde Türklere olarak Ermeni çeteler tarafından yapılan katliamdır. Bu alan , yaşayan görgü tanıkları ve arşiv belgelerinden edinilen bilgiler doğrultusunda tespit edilmiştir. Değişik nedenlerle tahrip edilmesini önlemek ve katledilen Türklerin aziz hatıralarına saygı göstermek amacı ile katliam alanı üzerine bu anıt yapılmıştır.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık