İSLAMİ YERLER

Lohusa Hatun Türbesi ; İstanbul

İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Refik Saydam Cd. yer almaktadır. Halk inanışına göre Lohusa Sultan ( Rahime Kadın ) , İstanbul'un kadın evliyasındandır. Hicri 1057 Miladi 1647 yılında vefat etmiştir.

Lohusa Hatun Türbesi ; İstanbul

İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Refik Saydam Cd. yer almaktadır.
Halk inanışına göre Lohusa Sultan  ( Rahime Kadın ) , İstanbul'un kadın evliyasındandır. Hicri 1057 Miladi 1647 yılında vefat etmiştir. Hayatıyla ilğili kesin bilği yoktur. Bir rivayete göre Lohusa Sultan aslında padişah kızıdır. " Güzel Hoca " diye bilinen bir hoca ile padişah babasının isteği üzerine gönülsüzce evlenmiş ve bu evlilikten çocukları olmamıştır. Uzun bir aradan sonra bir hac ziyaretinde hamile olduğunu öğrenen Sultan , İstanbul'a dönüşünde şehre varamadan buğünkü türbenin bulunduğu yerde hamile olarak vefat etmiştir. " Güzel Hoca " duruma çok üzülmüş ve eşinin mezarı üzerine bir türbe yaptırmış ve sık sık ziyaret etmeye başlamıştır. Aradan 4-5 ay geçtikten sonra türbe içinden bir bebek sesinin geldiğini duyan hoca dayanamayıp mezarı açmış ve güzel bir bebekle karşılaşmıştır. Annesinin de tazeliğini koruduğunu ve bebeğin annesinden süt emdiğini gören İstanbullular bu durumdan çok etkilenerek Sultan'a " Lohusa Sultan " adını takmışlardır. Bu olaydan sonra türbe , çocuğu olmayan kadınların ziyaretgahı haline gelmiş ve uzun süre bu adet devam ettirilmiştir.Annesinden süt emen çocuğun ise büyüyünce "meyitzade " lakabıyla Osmanlı yönetim kademelerinde görev aldığı yine rivayeten günümüze ulaşmıştır. 
Türbe , tuğla ve taştan almaşık olarak örülmüş , kare planlı ve üzeri tromplarla geçirilen kubbeli , basit bir yapıdır. Üç cephede birer pencere , kuzey cephesinde kapı açıklığı mevcuttur. Ayrıca mermer bir Osmanlıca kitabe batı cephesinde pencere açıklığının üzerine konulmuş durumdadır. Türbede Lohusa Sultan'a ve kimliği bilinmeyen üç kişiye ait sanduka mevcuttur.
 

Ömer PalabıyıkÖmer Palabıyık